*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme Engelli Öğrenciler için Laboratuvar Açtı  (Okunma sayısı 1118 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Görme Engelli Öğrenciler için Laboratuvar Açtı
« : Ekim 15, 2010, 03:32:15 ÖS »


Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) merkez kütüphanesinde görme engelli öğrenciler için laboratuvar açıldı. Görme engelli öğrenciler, laboratuvarda seslendirilmiş halde bulunan 8 bin 500 eserlerden istediği zaman yararlanabilecek.

Türkiye'de görme engelli öğrencilerin en büyük sorunlarından birisi yazılan eserlerden faydalanamamak. Eserlerin seslendirilmemesinden dolayı birçok görme engelli öğrenci istediği bilgiye ulaşmakta zorluk çekiyor. Bu durumu değiştirmek isteyen Kocaeli Üniversitesi Türkiye'de sadece Boğaziçi ve Bilkent Üniversiteleri'nde bulunan görme engelli öğrencilere hitap eden laboratuvarı hizmete açtı. Üniversitede okuyan görme engelli öğrenciler, kütüphaneye giderek istediği bilgiyi alabilecek. Görme engelli öğrenciler, kütüphanedeki basılı ya da elektronik ortamdaki bilgileri kütüphanede bulunan kayıt cihazlarına yükleyip bu cihazları ödünç alabilecek. Kütüphaneye gidemedikleri taktirde online ortamdan da istedikleri bilgiye rahatça ulaşabilecek. Ayrıca kütüphaneye kayıtlı olan görme engelli öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi'nde kurulu olan Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı'na (GETEM) üye yapılacak. Böylece GETEM'deki yaklaşık 8 bin 500 adet sesli kitaba ulaşabilme imkanı sağlanmış olacak.

Görme Engelliler için oluşturulan laboratuvar açılışında konuşan KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, görme engelliler için oluşturulan laboratuvarın Türkiye'de sadece Boğaziçi ve Bilkent Üniversitelerinde olduğunu söyledi. Gerçekleştirilen projenin çok güzel olduğunu ifade eden Komsuoğlu, "Bizlere büyük iş düşüyor görme engelli öğrencilerimize daha önceden bu birimi oluşturmalıydık. Üniversitemize bundan sonra daha fazla görme engelli öğrencinin gelmesini umut ediyoruz. Görme engelli öğrencilere üniversitemizi seçtikleri için teşekkür ediyoruz." şeklinde konuştu.

Görme engelli öğrenci Emre Kalacıoğlu, engelli öğrenciler için kurulan birimin çok isabetli bir proje olduğunu söyledi. "Üniversitenin bu proje ile büyük üniversitelere girdi" diyen Kalacıoğlu, "Bizler bu projeye çok sevindik. Bundan sonra bilgilere daha rahat ulaşabileceğiz. Tüm görme engelli öğrencileri Kocaeli Üniversitesine davet ediyorum." diye konuştu.

GÖRME ENGELLİLERİN KULLANACAĞI PROGRAMLAR

Ekran Okuma Programı sayesinde bilgisayarı Türkçe dilinde etkili bir şekilde kullanacak. Ekran Okuma ve Büyütme Programı az görenler için özel geliştirilmiş aynı anda ekranı büyütüp konuşturarak az gören engelliler için faydalı olacak. Focus Pro 40 programı ise göremeyenlerin bilgisayar ekranındaki yazıları kabartma alfabe ile okuyabilmelerine olanak sağlıyor. Kitap Okuma Makinesi de doğal insan sesi ile her türlü materyali okutabiliyor.

Zaman