Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Ulaşılabilirlik Toplantısı Bağcılar’da Başladı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Ulaşılabilirlik Toplantısı Bağcılar’da Başladı (Okunma sayısı 642 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
Ulaşılabilirlik Toplantısı Bağcılar’da Başladı
«
:
Aralık 01, 2012, 08:12:15 ÖÖ »
Uluslararası Yapılı Çevrede Ulaşılabilirlik Toplantısı Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda başladı. Avrupa Konseyi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Bağcılar Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği toplantıda engelliler açısından ulaşılabilirlik ele alınıyor.
Programın açılışında konuşan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Yurt içinden ve yurt dışından bu toplantı için buraya gelen tüm misafirlerimize, ‘hoşgeldiniz’ demek istiyorum” dedi. Bağcılar Belediyesi’nin kuruluşunun ikinci yılından itibaren engellilere yönelik çalışmaların başlatıldığını söyleyen Çağırıcı, engellilerin yıllar boyunca yok sayıldıklarını ifade etti ve “Eski filmlere baktığımızda engellilerin ya mafya ya dilenci rollerinde oynadıklarını görüyoruz. Bu sadece ülkemizde değil diğer ülkelerle de böyleydi” diye konuştu.
ÇAĞIRICI: BİREYSEL MUTLULUK OLMADAN TOPLUMSAL MUTLULUK OLMAZ
Bireysel mutluluğa ulaşmadan, toplumsal mutluluğu yakalama şansının olmadığını vurgulayan Çağırıcı, “Bağcılar Belediyesi olarak, engellilere ve kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu bina 16 bin 500 metrekare ve burada 30’un üzerinde meslek edinme kursu düzenliyoruz. Yine buraya çok yakın bir konumda Engelliler Rehabilitasyon Merkezimiz bulunuyor, orayı da gezebilirsiniz. Engelliler Sarayımızda, büyük bir yüzme havuzumuz, konferans ve sinema salonlarımız bulunuyor. Burada meslek öğrenen engellilerimizi işe yerleştiriyoruz. Engel durumu çalışmasına müsaade etmeyenler de ürettikleri ürünleri yine burada oluşturduğumuz stantlarımızda satma imkanı buluyor” diye konuştu.
LOKMAN AYVA: SANAYİ DEVRİMİ ENGELLİLERİ SİSTEM DIŞINA İTTİ
Programa katılan AK Parti Eski Milletvekili, Beyaz Ay Derneği Başkanı Lokman Ayva yaptığı konuşmada, özellikle Sanayi Devrimi’nin engelli insanları sistemin dışına ittiğini söyledi. Teknolojinin sağlam insanların kullanımına göre tasarlandığını dolayısıyla engelli insanların istihdam dışına itildiğini belirten Ayva, 1900’lerin başlarında ABD’nin ve Kanada’nın bazı eyaletlerinde engellilerin öldürüldüğünü yine 1930-40’lı yıllarda Almanya’da üstün ırk yaratma düşüncesi ile doğuştan engelli olanların öldürüldüğünü hatırlattı. Her şeyin ortala insanın kullanımına göre tasarlandığını söyleyen Ayva, “Şartlar uygun olursa özürlüler herü işi yapabilir. 1970’lerde özürlüler bilgisayar kullanamıyordu ama şimdi şartlar uygun hale getirildiği için kullanabiliyor” dedi.
KOWALCZYK: FRANSA’DA AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANIYOR
Programa katılan Avrupa Konseyi Demokrasi Genel Müdürlüğü İnsan Hakları ve Ayrımcılıkla Mücadele Müdürlüğü Sekreteri İrena Kowalczyk-Kedziora da yaptığı konuşmada, Avrupaü Konseyi’nin 1949’da kurulduğunu ve 1959 yılından itibaren de engellilere yönelik çalışmalarü yaptığını söyledi. 47 ülkenin Konsey’e üye olduğunu anımsatan Kowalczyk, Avrupa Konseyi’nin 2006’da ulaşılabilirlikle ilgili eylem planın açıklandığını ve 2015 hedefinin konduğunu söyledi. Fransa’da kamu kurumlarında ulaşılabilirlikle ilgili ciddi çalışmaların yürütüldüğü bilgisini veren Kowalczyk, ulaşılabilirlik konusunda gerekli çalışmanın yapılmaması durumunda sorumlulara ciddi yaptırımların uygulandığı bilgisini verdi. 47 bin avroya kadar para cezalarının verilebildiğini söyleyen Kowalczyk, engellilerin şikayet etmesi ve haklılıklarının ortaya çıkması durumunda para cezasının 75 bin avroya çıkabildiğini 5 yıla kadar da hapis cezasının verilebildiğini söyledi. Kendi ülkesi olan Polonya’da da cezaların olduğunu anlatan Kowalczyk, Avrupa üniversitelerinde, mimarlık gibi bölümlerde ulaşılabilirlik derslerinin olduğunu anlattı.
ÇİFTÇİ: YAPTIRIM OLMADIĞINDAN İSTENİLEN SONUCA ULAŞAMADIK
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi ise yaptığı konuşmada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in talimatı ile 2012 yılı gündemine engellilerin ulaşılabilirliği ve istihdam konusunu aldıklarını söyledi. 2005 yılında çıkan kanunla 7 yıl içerisinde ulaşılabilirlik sorunun çözümünün ön görüldüğünü hatırlatan Çiftçi, bir yaptırım olmaması nedeniyle, istenilen sonucun alınamadığını söyledi. Mimarların ulaşılabilirlik konusunda eğitim almadıklarını hatırlatan Çiftçi, “Sayın Bakanımız Fatma Şahin YÖK Başkanı ile görüşerek bu yönde talepte bulundu ve Mimarlık fakültelerinde ders konuldu” dedi.
Ulaşılabilirliğe ilişkin farklı illerde farklı uygulamaların olduğu bilgisini veren Çiftçi, bunda da bir standardın olması gerektiğini Türk Standartları Enstitüsü ile bu yönde görüşmelerinin olduğunu da anlattı. Yapılacak düzenlemelerin sadece, engelliler için değil, hamile bir bayanın, yük taşıyan bir kişinin de kullanabileceği standartlarda olması gerektiğini ifade eden Çiftçi bu yönde çalışmalar başlattıklarını belirtti. Çiftçi, üzerinde çalıştıkları erişilebilirlikle ilgili yönetmeliğin de önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi.
Yeryüzünün bütün insanlar, bütün canlılar için varolduğunu söyleyen Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır da yaptığı konuşmada, “Fiziki engellerine bakılmadan bu çevreden herkes yararlanabilmelidir. Çevremizi herkese eşit şekilde hitap edecek şekle getirmek zorundayız” şeklinde konuştu.
BUGÜN SONA ERECEK
Toplantıda, yurt içinden ve yurt dışından gelen bilim insanları ve kanaat önderleri dört farklı oturumda sunum yapacak. Bugün gerçekleştirilen birinci oturumda ulaşılabilirlik açısından Türkiye’deki durum ele alındı. İkinci oturumda ise Avrupa Konseyi Üyesi Ülkelerde Ulaşılabilirlik konusu konuşuldu. Bugün ise “Diğer Avrupa Konseyi Üyesi Ülkelerin Uzmanlarının Deneyimleri” ve “Türkiye’nin Önündeki Yol” konu başlıkları ile iki oturum gerçekleştirilecek.
30.11.2012 - İstanbul Times
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Ulaşılabilirlik Toplantısı Bağcılar’da Başladı