Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
DEÜ Öğretim Üyesi Sunay Yıldırım Doğru : Bir Günlük Saltanat İstemiyoruz
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: DEÜ Öğretim Üyesi Sunay Yıldırım Doğru : Bir Günlük Saltanat İstemiyoruz (Okunma sayısı 686 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
DEÜ Öğretim Üyesi Sunay Yıldırım Doğru : Bir Günlük Saltanat İstemiyoruz
«
:
Kasım 30, 2012, 05:22:58 ÖS »
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sunay Yıldırım Doğru, engellilerin yılın 365 gününde hatırlanması gerektiğini belirterek "Bir günlük saltanat istemiyoruz" dedi.
Doğru, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle bir açıklama yaptı. Yıldırım Doğru, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada bir milyar kişi, Türkiye'de ise nüfusun yüzde 12.29'una denk gelen 8.5 milyon kişinin engelli olarak yaşadığını vurguladı.
DEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sunay Yıldırım Doğru, engellilerin sorunlarının toplumun ortak sorunu olduğunu ifade etti. Doğru, normal yaşadığını düşünen her kişinin bir gün engelli olabileceğini ifade ederek şunları söyledi: "Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası'nın hazırladığı Dünya Engellilik Raporunda sunulan (9 Şubat 2012) tahminlere göre, dünya nüfusunun yüzde 15'i, yani bir milyarı aşkın insanın engelli olduğu belirtilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Maria Cristina, Dünya Engellilik Raporu'nda, engelli insanlar nüfusun yedide birini oluşturduğunu vurgulamaktadır. Engellilerin normal hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere bir çok belge engellilik sorununu insan hakları sorunu olarak ele almaktadır. Bizim anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş ve devleti engellilerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır."
SORUNLAR ÇÖZÜLEMEDİ
DEÜ Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sunay Yıldırım Doğru, ülkemizde Anayasa'nın 61. Maddesinin "Devletin engellileri korumak ve bu kişilerin toplum yaşamıyla bütünleşmelerini sağlamak için önlemler alacağını" öngördüğünü söyledi.
Engelli çocuklara yönelik hizmetlerle ilgili yasal düzenlemenin ilk kez 1997 yılında kabul edildiğini belirten Doğru, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yasal düzenleme 2005 yılında 5378 sayılı yasa ile güncellenmiştir. Bu yasa engellilik durumlarını önlemeyi; engellilerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenlik gibi alanlardaki sorunlarını çözmeyi, engellilerin tam gelişimlerini sağlamayı, topluma katılımları önündeki engelleri kaldırmayı ve kamu hizmetlerini bu yönlerden yeniden eşgüdüme kavuşturmayı amaçlamaktadır. Yasal düzenleme ayrımcılığı hedef almakta ve kamu binaları ile yerel ulaşımın engelliler için erişilebilir kılınmasına yönelik düzenlemelerin 2012'ye kadar tamamlanması öngörülmüştür. Ancak mevcut sorunlar halen yeterince çözülememiştir. Devletimizin evrensel ölçülerde engelli vatandaşını sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşabilir"
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sunay Yıldırım Doğru, engellilerin ulaşım, barınma, iş, bağımsız yaşayabilme, evlenme ve aile olabilme, ekonomik bağımsızlık, sosyalleşebilme gibi sorunlarına dikkat çekti. Bu konularla ilgili son dönemlerde ciddi adımlar atıldığını anlatan Doğru, sözlerine şöyle devam etti: "toplumsal bir farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Ancak bunlar henüz yeterli düzeyde değildir. Yaşadığımız şehirleri engelli insanlarımız için engelsiz ve 'herkes için erişilebilir' hale getirmediğimiz sürece bu sorunu çözmek mümkün olamaz. Bu düzenlemeler için yerel yönetimlerden hükümetlere, gönüllü kuruluşlardan özel sektöre kadar hep birlikte her türlü girişimi yapmak zorundayız. Engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Engelli aileleri yalnız bırakılmamalı, kamu desteği sağlanmalı ve gerekli rehberlik hizmetleri sunulmalıdır. Engellilerin de diğer insanlar gibi yılın 365 günü yaşadığı gerçeğinin görmezden gelerek, sadece 1 gün için saltanat değil 365 gün varlığımızın görülmesini umut ediyoruz."
30.11.2012 - İHA
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
DEÜ Öğretim Üyesi Sunay Yıldırım Doğru : Bir Günlük Saltanat İstemiyoruz