*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Bireyler İş ve Meslek Edindirme Derneği Faaliyetleri  (Okunma sayısı 906 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Engelli Bireyler İş ve Meslek Edindirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabiha Taciser Ceylan ile Halkla ilişkiler müdürümüz Sibel Soyer hayatımızın önemli bir kesimini oluşturan ve toplumsal duyarlılığımıza zirve yaptıran engelliler konusunu konuştu. Ceylan, bu söyleşide hepimizin hissiyatına dokunan çok özel ve önemli anekdotları Halkla İlişkiler müdürümüzle paylaştı.
 
AB ENGELLERİ HAKLARI PROJESİ
 
Sibel Soyer: Engelli Bireyler İş ve Meslek Edindirme Derneği ne zaman kuruldu?
 
Sabiha Taciser Ceylan: "Derneğimiz 2006 yılında kuruldu. Rehabilitasyon merkezlerinde çocuklarımız çok uzun süreli bir eğitim aldıktan sonra bizim derneğimizden istifade edebiliyorlar.  Aynı dönemde okula giden gençlerimizin aileleri ile birlikte bir araya gelerek bu derneği kurmaya karar verdik. Daha çok 15 yaş zihinsel engelli gençlerimize mesleki eğitimler vermeye çalışıyoruz. Çalışmalarımız hem zihinsel engelli gençlerimiz rehabilite, hem de para kazandırmak amaçlı devam etmekte. Sürekli yeni projeler üretiyoruz ve bu projelerle onların el becerilerini değerlendiriyoruz. Diğer bir projemiz ise Avrupa Birliği Engelli hakları projesi oldu, bugüne kadar üç tane 'Avrupa Birliği Engelli Hakları!' projesini hayata geçirdik. Burada daha çok engelli ailelerini bilinçlendirmek adına yola çıkıldı, iki tane Çukurova Kalkınma Projesi gerçekleştirdik ve böylelikle Engelli Bireyler İş ve Meslek Edindirme Derneğimizi bir atölye haline dönüştürdük. Burada dört tane kurs birlikte yürütülüyor. Nedir bunlar? Ahşap boyama, takı tasarım, galoş ve mantar yetiştiriciliği kurslarımız yer almakta, burada yaklaşık 30 - 35 tane gencimiz var. Aslında gönül ister ki daha çok engelli gençlerimize kapılarımızı açalım, fakat bina buna çok fazla elverişli olmadığından bu kapasite ili sınırlı kalmak zorunda kalıyoruz. Bizim bu bağlamda sıkıntımız bina sorunu ve buradan söylemek istediğim bize biraz daha destek verildiği ve binamızı daha geniş bir yere taşıdığımız takdir de zihinsel engelli gençlerimize daha fazla eğitim ve meslek edindirme imkânına sahip olacağız. Çünkü ne yazık ki talepler geldiğinde geri çevirmek zorunda kalıyoruz, dolayısıyla da bu durum bizi son derece üzüyor. Daha çok çocuğa, daha çok aileye hizmet etmek istiyoruz. Biz burada gönüllülük esasına göre çalışıyoruz;
 
Sibel Soyer: Yönetim kurulunuz kaç kişiden oluşuyor?
 
Sabiha Taciser Ceylan: "Yönetim Kurulumuz engelli bireylere sahip ailelerden kurulu, yaklaşık yedi tane yönetim kurulu üyemiz mevcut."
 
Sibel Soyer: Zihinsel engelli gençlerimizin yapmış oldukları el becerileri sergileniyor mu?
 
SERGİ AÇIP SATIŞ YAPIYORUZ
 
Sabiha Taciser Ceylan: "Zihinsel engelli gençlerimizin yapmış oldukları gerek ahşap, gerek takı ve mantar üretimimiz ile birer sergi düzenliyoruz ve buradan kazanılan gelir burada emeği geçen gençlerimize destek amaçlı bir katkı sağlamış oluyor.  Buradan TÜYAP Fuarcılığa teşekkür etmek istiyorum, çünkü hemen her yıl biz burada fuarlara katılıp, gençlerimizin yapmış oldukları emekleri, stantlar eşliğinde sergileyip satışa sunuyoruz ve burada Engelli Bireyler İş ve Meslek Edindirme Derneğine bağış yapmış oluyorlar."
 
Sibel Soyer: Öğrencilerimizin eğitim sürecinden bahsedelim mi? Ayrıca, bize burada ki atmosferi bize anlatır mısınız, nasıl bir duygu?
 
BİNA SIKINTIMIZ EN BÜYÜK SORUN
 
Sabiha Taciser Ceylan: "Anlatmak değil, yaşamak gerekiyor. İŞKUR Projelerimizde İŞKUR'a kayıtlı olanları alıyoruz ve bize müracaat edenleri biz İŞKUR'a yönlendiriyoruz.  Derneğimizde altı aylık bir süreç veriyoruz kendilerine. Bu arada ki amaç, evlerinde çalışıp takı tasarımları yapıp üreten, ahşap el sanatları ürünleri boyayıp satarak,  kendilerine gelir getiren faaliyette bulunanlar oluyor. Bizim hayata geçirdiğimiz ve olumlu sonuçlarla devam eden tüm projelerimiz,  başından bu yana hızla büyüyerek devam etmekte. Örneğin,  on beş kişi ile başlayıp, yüzlerde hatta ve hatta binlerce gencimize kurslar veriyoruz. Kurs haricinde, kendi isteği ile gelip kursları bırakmayan çocuklarımız da var. Her sene artarak büyüyoruz, fakat belirttiğim üzere binamızın küçük olması maalesef ki engelli gençlerimizin taleplerini geri çevirmemize neden olmakta. İnşallah bu sıkıntımız bir an evvel çözüm bulur ve daha büyük bir binaya geçeriz."
 
Sibel Soyer: Anladığım kadarı ile sizin tek sıkıntınız daha geniş bir binaya geçmek istemeniz ve bununla ilgili bir el uzatılması? Peki, bunların dışında ne gibi sıkıntılarınız var?
 
SERVİS İHTİYACIMIZ VAR
 
Sabiha Taciser Ceylan: "Zihinsel engelli gençlerimiz biz çok rahat sokağa bırakamıyoruz, özellikle de kız çocuklarımızı. Servislerimiz var ve biz bu zihinsel engelli gençlerimizi servis aracılığı ile evlerinden alıp, evlerine bırakıyoruz. Elbette ki servislerimiz yeterli kalıyor mu? Hayır, ben burada hayırseverlere ve büyüklerimize bir çağrıda bulunup, bu konuda bize destek vermelerini istiyorum. Servisimiz Seyhan tarafından gelenleri topluyor, fakat Yüreğir'den gelenler olmuyor. Bizim sıkıntımız bu yönde, servisle gelenlerin tamamı Seyhan ve Çukurova tarafı, birde kendi gelenler var, onlarda Yüreğir tarafı, bu gençlerimizin toplu taşıma araçlarında ücretsiz yararlanabiliyorlar."
 
Sibel Soyer:  Eğitimle birlikte meslek edindirme kursu veriyorsunuz, kursuna devam eden bir engellimiz, bu kursun sonunda ne gibi sosyal ve aktiviteler kazanmış oluyor?
 
GÖREV ÖNCE BİZİM SONRA AİLELERİN
 
Sabiha Taciser Ceylan: "Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de çocuklarımızı gönderebilecek yerleri bulamamamız.  Engelli Bireyler İş ve Meslek Edindirme Derneği zihinsel engelli çocuklarımızın can simidi. Bu gençler buraya geldikleri zaman hem arkadaşlığı,  hem paylaşmayı, hem de sosyalleşme acısından mutlu olabiliyorlar. Zihinsel engelli engelliler en dezavantajlı guruplardır. En basiti, iş bulmaları çok zor ve bizim hedefimiz gelecekte kendimizi korumalı bir iş yeri açmak istiyoruz ve bizim yine bu konuda desteğe çok ihtiyacımız var. Zihinsel engelli denildiğinde toplumda farklı bir algı oluşuyor ve bu durum onların kendilerine olan güvenlerini yitirmelerine neden oluyor. İşte tamda bu nokta da zihinsel engelli gençlerimizin toplum tarafında ve özellikle aileleri tarafından dışlanmaması gerekiyor. Bu durumda görev önce bizlere, sonra ailelilere düşüyor.
 
Sibel Soyer: Büyük bir sabır ve büyük bir özveri isteyen bir sorumluluk içindesiniz, zaman içinde keşke hiç girmeseydim bu işe dediğiniz oldu mu? Bu meslek eğitim kurslarında vakit geçirmenizin amacı ne olabilir?
 
BENİMDE EVLADIM ENGELLİ
 
Sabiha Taciser Ceylan: "Benimde bir zihinsel engelli evladım var. Yaptığım işi o kadar severek yapıyorum ki, sabah buraya geldiğimde gençlerine bana dönüp ' sizi annemiz gibi seviyoruz' demeleri, ben son derece onurlandırıyor ve bir o kadar da duygulandırıyor. Benim bir tane çocuğum yok, yüzlerce çocuğum var diyorum. Elbette ki yorulduğum anlarım olmuyor değil, fakat belirttiğim gibi bu işi severek yaptığım için ve yaşayan bir birey olduğumdan dolayı çok severek ilgileniyorum. Bizim bu çocuklarımız sevgi ve sabır mucizesi."
 
Sibel Soyer: Engelli Bireyler İş ve Meslek Edindirme Derneğinin dışında, başka aktif olduğunuz bir Dernek var mı?
 
Sabiha Taciser Ceylan: "Yaklaşık beş yıldır Kent konseyi engelli meclisinde Başkan yardımcılığı görevini yürütmekteyim."
 
Sibel Soyer: Son olarak buradan neler söylemek istersiniz? Bundan sonra ki hedefleriniz neler?
 
ENGELLİ BAKIM EVLERİ ÇOĞALTILMALI
 
Sabiha Taciser Ceylan: "Biz sürekli proje çağrıların takip ediyoruz. Kamu kurumları ile görüşüyoruz, orada yatılı kalabilecekleri bir yer istiyoruz. Devletin çok fazla Engelli bakım evi yok ve biz bu engelli bakım evlerinin çoğalmasını istiyoruz, çünkü onların böyle yerlere çok ihtiyaçları var.  Bunun için biz bire bir görüştük, fakat böyle bir imkâna henüz kavuşamadık. Neresi olabilir? Nereden yer buluruz? Diye ben hala araştırıyorum. Sosyal alanı olacak, birçok tesisi içinde barındıracak, eğitim alanı, korumalı iş atölyelerinin olduğu, yatılı kalabilecekleri yerleri olacak bir yer bizim tek hayalimiz, inşallah bu hayalimiz bizlere uzatılan ellerle gerçek olur."
 
13.11.2012 - Beş Ocak