*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kurban etleri sucuk oldu  (Okunma sayısı 1331 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Kurban etleri sucuk oldu
« : Ekim 29, 2012, 04:06:41 ÖS »


Kayseri'nin geleneksel lezzetlerinden sucuk, Kurban Bayramı ile birlikte evlere taşındı -Kurban etlerini sucuğa dönüştüren vatandaşlar, baharat satışlarını artırdı

Kayseri'de, Kurban
Bayramı sonrası vatandaşların çoğu, kurban etlerini sucuk olarak değerlendirdi.


    Kayseri'nin geleneksel lezzetlerinden olan sucuk ve
sucuk içi yapımı Kurban Bayramlarında evlere taşınıyor.

     Kurban etlerini en iyi şekilde değerlendirerek
sofralarını geleneksel lezzetlerle süslemek isteyen vatandaşlar, hazırladıkları
kurban etlerini kıyma haline getirerek sucuk yapıyor.

     Vatandaşlar, kendi evlerinde sucuk hazırlayabildikleri
gibi, kasaplar veya bayram döneminde tezgah kuran diğer esnafa da sucuklarına
yaptırabiliyor.

     25 yıllık baharat satıcısı Osman Diler
yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı dolayısıyla baharat satışlarında yüzde 100
artış yaşandığını söyledi.

     Kayseri'deki insanların kurban etlerini sucuk
yapımında değerlendirdiklerini belirten Diler, ''Genellikle sucuk yapımını
erkekler üstlenir. Örneğin 10 kiloluk sucuk yapımı için 1 kilogram kırmızı
biber, 1 kilogram sarımsak, 100 gram kimyon, 250 gram tuz, 100 gram karışık
baharat ve 20 metre kurutulmuş bağırsak gerekiyor. Karışık baharatın içinde
karabiber, tarçın, zencefil, havlucan, yenibahar ve karanfil gibi değişik
baharatlar bulunur. 10 kilo et için gerekli olan bu malzemenin maliyeti
yaklaşık 35 lira'' dedi.

     Diler, baharat satıcılarının bir yıl boyunca Kurban
Bayram'ını beklediklerini, çünkü satışlarda büyük artış yaşandığını sözlerine
ekledi.

     Vatandaşlar evlerinde bağırsaklara doldurulan
sucukları, uygun ortamlarda bir süre kurutulduktan sonra tüketime hazır hale
geliyor. İsteğe göre, baharatlanan kıyma bağırsaklara doldurulmadan sucuk işi
olarak da tüketilebiliyor.  Mustafa Önal / Esma Aygün kayserikenthaber.com