*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Tutuklu Çocuklar Görme Engelli Yaşıtlarına Kitap Okudu  (Okunma sayısı 1657 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Tutuklu Çocuklar Görme Engelli Yaşıtlarına Kitap Okudu
« : Nisan 11, 2012, 10:53:09 ÖÖ »


İzmir'de tutuklu çocuklar, görme engelli yaşıtları için kitap okudu. Cezaevinde oluşturulan ses kayıt odasında seslendirilen kitaplar, CD'ye aktarılarak görme engellilerin evine gönderildi. CD'yi dinleyen görme engelliler, alışkın oldukları diksiyon eğitimli ses yerine şiveli, ürkek ve çatallı çıkan sesin seslendirdiği kitabı daha büyük bir heyecanla dinledi. Tutuklu çocuklardan çoğu ilk kez eline bir kitap alırken, onu dinleyen görme engelli de "Benim yaşımda bir çocuğun tutuklu olabileceğini hiç düşünmedim" dedi.

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği, iki dezavantajlı çocuk grubunu örnek bir projede bir araya getirerek toplumsal duyarlılığı artırdı. İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki M Tipi Çocuk Ceza İnfaz Kurumu'nda yaşları 12- 18 arasındaki 50 tutuklu, görme engelliler için çocuk ve gençlik kitapları seslendirdi. Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı'yla desteklenen proje için cezaevinde ses kayıt odası oluşturuldu. Çoğu eline ilk kez kitap alan tutuklu gençlere, kitap okuma tekniği hakkında bilgi verildi. Tutuklu çocuklar, akşamları görme engelliler için okuyacakları kitapları çalışıp gündüz kayıt odasında seslendirme yaptı. CD'ye kaydedilen 50 sesli kitap, görme engellilerin evlerine gönderildi. Görme engelliler, ilk kez diksiyon eğitimi almamış seslerin okuduğu kitapları daha büyük bir heyecanla dinledi.

Proje Koordinatörü Füsun Dokuzoğuz, tutuklu çocukların görme engellilere yönelik duyarlılığının arttığını, kitap okuma alışkanlığı kazandıklarını söyledi. Dokuzoğuz, "Tutuklu çocuklar birisi için faydalı bir iş yapmanın mutluluğunu yaşadı. Kitaplara ilgileri arttı. Cezaevindeki kitaplıktan ödünç kitap almaya başladılar. Kitabı bitiremeden tahliye olanlar oldu. Herkes için çok güzel bir deneyimdi. Öte yandan görme engelli çocuklar 'İlk kez böyle bir ses duyuyorum' dedi. Çünkü bizim gönüllülerimizin çoğu diksiyon eğitimi almış, özel seslerdir. Ancak cezaevindeki çocuklar kültür, eğitim ve şivelerini okumalarına yansıttılar. Bu görme engellilerimizi daha da heyecanlandırdı. Bazı görme engelliler, 'Benim yaşımdaki bir çocuğun tutuklu olabileceğini hiç düşünmezdim' dedi" diye konuştu.

11.04.12 alıntı