Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Çayırova Belediyesi Engelsiz Anayasa Çalıştayı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Çayırova Belediyesi Engelsiz Anayasa Çalıştayı (Okunma sayısı 754 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
Çayırova Belediyesi Engelsiz Anayasa Çalıştayı
«
:
Mart 26, 2012, 05:47:57 ÖS »
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, engellilik ve yaşlılık alanında en güzel anayasanın Türkiye'de olduğunu belirterek, "Dünyada bizim anayasamız kadar engellilere fırsat tanıyan, imkan tanıyan başka bir anayasa bulmak çok kolay değil" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çayırova Belediyesince Çayırova Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlenen "Engelsiz Anayasa Çalıştayı"nda konuşan Çiftçi, bakanlık bünyesinde özürlü ve yaşlı hizmetleri, çocuk hizmetleri, kadın hizmetleri, aile ve sosyal yardımlar hizmetleri müdürlükleri bulunduğunu belirtti
"Bütün bu hizmetleri tek çatı altında toplamak, engellisi, yaşlısı, genci, çocuğu, kadını ve ailesiyle her şeyi bir bütün olarak görmeyi sağlıyor. Diğer açıdan şu ana kadar sosyal yardımlar olarak bundan önce yürütülen çalışmalar artık daha ziyade hizmet olarak düzenlemiş olacak" diyen Çiftçi, yeni anlayışın en önemli farklılığının daha çok hizmet noktasında olacağına dikkati çekti.
Talep gelmeden hizmeti sunmak istediklerini ifade eden Çiftçi, "Talep odaklı değil arz odaklı çalışıyoruz. Tabii ki burada engelliler başta olmak üzere dikkate alacağımız şey kişinin bireysel ihtiyaçlarıdır. Şu ana kadar paket hizmetler sunduk ve bunlar gayet iyi işler gördüler. Evde bakım aylığı uygulamaları, özürlülere yönelik destek hizmetleri, istihdamla ilgili çalışmalar, eğitim ve eğitimde ulaşımın desteklenmesi. Bu tür çalışmalar aslında paket olarak sunuldu ve bundan yararlanacak herkese de ulaştı" dedi.
"Biz engellilere genel anlamda hizmet ediyoruz" demenin sorunu çözmediğini kaydeden Çiftçi, şöyle devam etti:
"Herkesin sıkıntıları ve ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları gidermek için özel yöntemler var. Bunları geliştirmemiz lazım yani her özür grubuna yönelik çalışma yapılmalı, bu çalışmaları kişilere hizmet olarak sunabilmemiz gerekiyor. Bunun için de aslında sivil toplum kuruluşları, üniversitelerden akademisyenlerle ve bu konuyla ilgili olabilecek tüm paydaşlarıyla bir araya gelip bir yöntemi birlikte tespit etmek gerekiyor. Buna yönelik çalışmaları da müdürlüğümüzde başlattık."
Engelliler için ulaşılabilirlik ve istihdam gibi iki önemli çalışma alanı belirlediklerini söyleyen Çiftçi, "Neden ulaşılabilirlik- Artık Özürlüler Kanunumuz var. Kanun gereği temmuz ayına kadar tüm belediyeler, kamu ve kurum ve kuruluşları yolları, caddelerini, açık alanlarını, ulaşım araçlarını engellilere ve yaşlılara uygun hale getirmek zorunda olacaktır. Geçtiğimiz aylarda Çayırova'da yaptığımız ulaşılabilirlik sempozyumunun bu binanın dışında yapılan cadde düzenlenmesiyle ne kadar canlı izler bıraktığını görüyoruz" diye konuştu.
Çiftçi, 29 Nisan'da ilk defa engelliler için özel memuriyet sınavı yapılacağını bildirdi. Özürlü Memur Seçme Sınavı'nda (ÖMSS) her özür grubuna özel olarak hazırlanmış sorular olacağına işaret eden Çiftçi, görme engelliler için özel yöntemler, işitme engelliler için özel sorular, zihinsel engelliler için özel sorular, elini kullanamayan kişiler için yazıcı ve okuyucu şeklinde sınav yapılacağını belirtti.
Bu sınavın sonunda devlette boş kadroların en güzel şekilde doldurulmasını arzu ettiklerini, sınava 60 bin gibi yoğun başvuru olduğunu ifade eden Çiftçi,"İnşallah bu rakamın çoğu büyük ölçüde kadroları dolduracak şekilde yerleşir" dedi.
Anayasa
Bugün sivil anayasayı değerlendirmek için bir araya geldiklerini belirten Çiftçi, 1961 Anayasası'nın ilk kez sosyal devlet olma özelliğini taşıdığını belirtti.
1982 Anayasası'nda engellilikle ilgili maddelerin eklendiğini söyleyen Çiftçi, şunları kaydetti:
"1996'da mecliste bir karar alınıyor ve Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı kuruluyor. Anayasamızda çok güzel bir madde var. Engelliler için eklenen en son madde 'Engellilerle ilgili düzenlemeler ayrımcılık ilkesine aykırı değildir' der. Bu anlamda önümüzde hiçbir engel kalmamıştır. Engellilik ve yaşlılık alanında en güzel anayasa Türkiye'de var. Dünyada bizim anayasamız kadar engellilere fırsat tanıyan, imkan tanıyan başka bir anayasa bulmak çok kolay değil ama iyinin iyisi yok mudur, tabii ki vardır. İyisinin de iyisini bulma gayreti içindeyiz. Bu çalıştayda önümüze bazı öneriler çıkacak. Bu önerilerimizi sivil anayasamızı oluşturmada sayın vekillerimizle paylaşarak meclise taşıyıp bunları hayata geçirme gayreti içinde olacağız. Herkesin buna katkıda bulunması toplum açısından da çok önemlidir." kardeşimizin evine mahkum olmasını istemiyoruz" diye konuştu.
27.03.12 – AA
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Çayırova Belediyesi Engelsiz Anayasa Çalıştayı