Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
21 Mart Dünya Down Sendromu Günü Artık Ülkemizde de Kutlanıyor.
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü Artık Ülkemizde de Kutlanıyor. (Okunma sayısı 994 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
21 Mart Dünya Down Sendromu Günü Artık Ülkemizde de Kutlanıyor.
«
:
Mart 22, 2010, 04:30:54 ÖS »
21. kromozomun 3 adet olmasından kaynaklanan Down Sendromu'nu gündeme getirmek amacıyla, her sene 3. ayın 21'i Dünya Down Sendromu Günü olarak çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktadır.
Bu yıl ilk kez ülkemizde de bu kapsamda çalışmalar yapılıyor. Down Sendrom'lu ve diğer zihinsel engelli kişilerin yaşam boyu eğitimi ve sosyal yaşama katılımı konusunda çalışan Tomurcuk Kooperatifi ve Down Türkiye grubu tarafından, 21 Mart 2010'da, İstanbul-Nişantaşı'nda, Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'nda, Down Sendrom'lu kişilerin bebeklikten yetişkinliğe kadar tüm yaşlardaki gereksinimleri hakkında aileleri ve eğitimcileri bilgilendirmek üzere seminer düzenlenmiştir. Seminere 14 uzman konuşmacı katılacak ve ayrıca engelli gençler tarafından ritim ve gitar gösterisi de yer alacaktır. Katılımcılardan elde edilen gelir ile Down Sendrom'lu bireylerin bağımsız bir hayat sürebilmelerine yönelik çalışmalara destek sağlanacak.
Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom'lu bireylerde 21.kromozomdan 3 adet olduğundan toplam 47 kromozom bulunmaktadır. Bu yüzden, her yılın 3. ayının 21. günü "Dünya Down Sendromu Günü" olarak ilan edilmiştir. Bu özel gün artık ülkemizde de kutlanıyor. Down Sendromu hakkında farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalarımızın ilki olan 1. Down Sendromu Semineri "Dünya Down Sendromu Günü'nde" İstanbul'da gerçekleştiriliyor. 21 Mart 2010'da İstanbul Koç Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu'nda düzenlenecek olan seminere 14 uzman konuşmacı katılacak ve Down Sendromu hakkında bebeklikten yetişkinliğe, eğitimden cinselliğe farklı konularda sunumlarını paylaşacak.
Tomurcuk Kooperatifi (
www.tomurcukkoop.com
) 2006 yılında zihinsel engelli bireylerin topluma dahil yaşayabilmesi, sosyal hayatın içinde yer alabilmesi, çalışma hayatına katılabilmeleri hedefleri ile zihinsel engelli çocuk aileleri tarafından kuruldu ve 2010 Ocak tarihinde Vakıflaştı. Uluslararası Down Sendromu Derneği'nin (Down Syndrome International) de üyesidir. Down Türkiye gönüllü grubu (
www.downturkiye.com
) vakıflarla ve kurumlarla da işbirliği içinde çalışan, aile ve uzmanlara yönlendirici destek olan, dünyada ve Türkiye'deki güncel gelişmeleri çok yakından takip eden ve Down Sendromu'nu duyurmak, toplumsal farkındalığı yükseltmek için çalışan bir gönüllüler topluluğu. Nihai hedefimiz ise Down Sendrom'lu insanların sahip oldukları potansiyeli en üst seviye kullanmasını sağlayacak eğitimi almalarına ve bunun sonucunda bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar kurabilmeleri, toplum içinde her birey gibi çalışarak, bir katma değer yaratarak yaşayabilmelerine olanak sağlayacak koşulların sağlanmasına destek olabilmek.
Down Sendromu nedir?
Down Sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom'lu bireylerde 21.kromozomdan 3 adet olması nedeniyle toplam 47 kromozom bulunmaktadır. DS'na sebep olan belli bir faktör yoktur. Tüm toplumlarda, tüm sosyal ve ekonomik gruplarda aynı oranda görülür. Ortalama her 800 doğumdan biri Down Sendrom'lu olarak gerçekleşir. Down Sendromlu insanlarda görülen bazı fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Bu özelliklerin hepsi veya birkaçı görülebilir. Bu fazlalık bireyin fiziksel ve zihinsel özelliklerine de yansımakta, gelişim geriliğine sebep olmaktadır. Bu fark yaş büyüdükçe daha belirgin olarak gözükmekte, ama uygun eğitim programları ile DS çocuklar pek çok başarıya imza atmakta ve toplum içinde anlamlı hayatlar kurabilmektedirler.
Her insan gibi DS'lu bireyler de farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, oyun grupları gibi eğitimler düzenli ve disiplinli bir program dahilinde uygulanmalıdır. Günümüzde en az sekiz senelik eğitim alan, lise veya hatta yüksekokul bitiren, sanatla uğraşan, konserler veren, araba kullanan, tek başına veya arkadaşıyla yaşayan, evlenen… Down Sendrom'lu insanlar artık çok bilindik ve sıradan. Ancak bütün bunlar sadece disiplinli bir çalışma ve her çocuğun kendi kapasitesine uygun, gerçekçi beklentilerle mümkün.
Down Sendromu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için
www.downturkiye.com
ve
www.tomurcukkoop.com
adreslerine ulaşabilirsiniz.
Haberler
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
21 Mart Dünya Down Sendromu Günü Artık Ülkemizde de Kutlanıyor.