Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Otizm ve Ergenlik Konulu Panelinde Uzmanlar Otizmi Anlattı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Otizm ve Ergenlik Konulu Panelinde Uzmanlar Otizmi Anlattı (Okunma sayısı 1167 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
Otizm ve Ergenlik Konulu Panelinde Uzmanlar Otizmi Anlattı
«
:
Nisan 26, 2016, 02:06:58 ÖÖ »
Otizm ve Ergenlik Konulu Panelinde Uzmanlar Otizmi Anlattı
Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı'nın, "Otizm ve Ergenlik" konulu panelinde otizmli bireylerin ergenlik yaşlarında karşılaştıkları problemlere çözüm önerileri tartışıldı.
Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen panelin oturum başkanlığını Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar yaptı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Öğretim Üyesi, Ankara Üniversitesi Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Melda Akçakın, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Öretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Özbakan, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Ayten Uysal Düzkantar ve ODER Otizm Derneği Başkanı Ergin Güngör'ün konuşmacı olduğu panele, İzmir'de otizm üzerine eğitim veren okulların öğretmenleri, rehberlik araştırma merkezi çalışanları, liselerin ilgili bölümlerinde eğitim veren ve öğrenim gören öğretmen ve öğrenciler ile otizmli çocukları bulunan aileler katıldı.
500'e yakın katılımcının olduğu panelin açılış konuşmasını yapan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaşar, Türkiye'de 1 miyona yakın, İzmir'de ise 7 bini aşkın otizmli bireyin yaşadığının tahmin edildiğini, otizmin toplumumuzda yeteri kadar bilinmediğini ve farkındalığın artırılması için çalıştıklarını söyledi. Selim Yaşar, "Otizm, genelde erkek çocuklarda görülen ve X kromozomundaki tahribattan kaynaklanan bir durumdur. Otizmli çocuklar, fiziki şartlar tam olsa da iletişime büyük oranda kapalı olduklarından bireysel eğitim almaları zorunluluktur. Bu sebeple ailelerin öncelikli olarak bu farklılığı erken yaşlarda farketmesi ve hemen uzman kuruluşlara başvurup çocuklarını eğitime başlatmaları gerekiyor. Aile, doktor ve eğitimcinin iş birliği içinde sabırla çalışmaları gerekiyor. Ayrıca, kazanılan deneyimlerin paylaşılması da önemli" dedi.
Prof.Dr. Melda Akçakın da, "Otizmli bireyler iletişim kurmakta güçlük çektikleri için konuşmakta da güçlük çekerler. Empati duyguları zayıftır, düşünme, yargılama ve yorumlamada zorluklar yaşarlar. Bu sebeple erken tanı ve küçük yaşlarda eğitime başlamak çok önemli. Aileler sabırlı olmalı, iyi eğitim ile üniversiteye giren, çalışan, evllilik yapan ve bugün çocuk sahibi olan bireyler var" diye konuştu.
Prof. Dr. N. Burcu Özbaran da "Artık çocuklar 6 aylıkken otizm tanısı alabiliyor. Son yıllarda çok ciddi artış gösteren otizmi anlamak için takip ve gözlem çok önemli. Otizm, erkek çocuklarda kız çocuklara göre 4-5 kat daha fazla görülebiliyor. Tam olarak tanısı konulamasa da yüzde 80 gibi genetik olduğu tahmin ediliyor. Çocuk ve ergen psikiyatristi, özel eğitim kurumu, okul, ev eğitimcisi ve ailenin işbirliği içinde birlikte çalışması çok önemli. Ergenlik sanıldığı kadar ürkütücü değil. Büyüme sürecinde doğru yollar izlendiyse ergenlik dönemi sıkıntısız atlatılabilir" dedi.
Konuşmasında, otizmli çocuklarda cinsel gelişimin fiziksel gelişime paralel geliştiğine dikkat çeken, Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Uysal Düzkantar ise otizmli çocukların diğer çocuklar gibi doğumdan itibaren eğitime başlamaları, beden dokunulmazlığı, örtünme, izin alma, izinsiz fiziksel teması reddetme, bildirimde bulunma, iyi-kötü dokunma farkındalığı, kandırılmayla başa çıkma ve reddedilmeyi kabul etme konularında becerilerinin geliştirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.
ODER-Otizm Derneği Başkanı Ergin Güngör ise panelde, ergenlik döneminde ergen otizmli ailesini zorlayan deneyimlerini ve erken dönem için önerilerini paylaştı. Ailelerin umudunu kaybetmemesi gerektiğini söyleyen Ergin Güngör, "Erken tanı ile düzenli bir eğitim verilirse başarı mutlaka gelecektir. Bugün üniversitede eğitim gören 7 Otizmli öğrenciden biri de benim oğlum ve ben onunla gurur duyuyorum. Ancak, Türkiye'de sadece 7 otizmli çocuk üniversitede eğitim görüyor, bu öğrencilerden 4'ü de Yaşar Üniversitesi'nde okuyor. Yaşar Üniversitesi'ne de bizlere sağladığı destek için teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
23.04.2016 - DHA
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Otizm ve Ergenlik Konulu Panelinde Uzmanlar Otizmi Anlattı