*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelleri Kaldıran Üniversitelerde Projeler Devam Ediyor  (Okunma sayısı 1291 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Engelleri Kaldıran Üniversitelerde Projeler Devam Ediyor
« : Aralık 30, 2012, 08:01:31 ÖÖ »


Kampüslerdeki engelleri kaldırarak engelli öğrencilere de "eğitimde fırsat eşitliği sunan üniversiteler, "Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile bu konudaki çalışmalarına hız verdi. Binaları çok eski olan üniversiteler, rampa, asansör, tuvalet gibi yeniliklerle engelli öğrenciler için fiziki şartları düzenlerken, yeni kampüsler ise tamamen bu öğrencilerin ihtiyaçlarına göre düzenleniyor. Açıköğretim Fakültesinde okuyan 10 bin 455 öğrenciyle birlikte 15 binin üzerinde öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitelerin, bugüne kadar gerçekleştirdikleri ve bundan sonra gerçekleştirecekleri projeler şöyle:
 
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 
Türkiye'de yükseköğretimdeki engelli öğrencilere yönelik erişilebilirlik çalışmalarını başlatan ilk üniversite olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 1998 yılında kampüs içindeki erişebilirliği artırma hedefiyle düzenlemelere başlamış. Üniversitelere getirilen yasal zorunluluktan önce 2004 yılında Engelsiz ODTÜ Koordinatörlüğü'niı kuran üniversite, bugünkü adıyla Engelsiz ODTÜ Birimi'nin çalışmalarıyla kampüsün fiziksel koşullarını engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik düzenliyor. Engelli öğrencilere yönelik taksi sistemi, yurtlarda özel tasarlanmış odalar, kütüphanede engelli öğrencilerin kullanımı için ekran okuyucu program, kabartma yazıcı, kabartma ekran, elektronik büyüteç, ders notu tutamayan öğrencilere ders notu tutucu gibi olanaklar sunuluyor.
 
İstanbul Ticaret Üniversitesi
 
Kampüs içinde rampa, asansör, engelli tuvaleti gibi fiziki koşuları sağlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde ihtiyaç anında engelli öğrencilere her türlü destek sağlanıyor. Üniversite dışındaki engeliler için de etkinlikler düzenleyen üniversitede Hukuk, Bilgisayar Teknolojisi, İç Mimarlık bölümlerinde 3 engelli öğrenci öğrenim görüyor.
 
Yaşar Üniversitesi
 
Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü, engelli öğrencilerin erişebilirliği için çeşitli önlemler alınarak tüm engellilerin kampüs alanı içindeki hemen her noktaya kolayca ulaşabileceği şekilde inşa edilmiş bulunuyor. Engelli öğrencilerle bire bir görüşmeler yaparak engel durumlarını, sorunlarını ve ihtiyaçlarını belirleyen üniversite, öğrencilerin öğrenme kaynakları, sınav ve erişim olanakları için bireysel çözümler üretiyor. Buca Engeliler Derneğinin incelemeleri sonunda hiçbir sorunla karşılaşmayarak "Bu üniversitede engel yok" yazılı afiş astığı Yaşar'da 15 engelli öğrenci okuyor.
 
Işık Üniversitesi
 
Şile ve Maslak kampüslerinde engelliler için gerekli olanakları sunan üniversitede, asansörler, rampalar, tuvaletler, kaldırımlar gibi tüm alanlarda düzenleme yapılmış bulunuyor. Yurtlarda da gerekli düzenlemeleri yapan üniversitenin yurtlarında da 4 adet engelli odası bulunuyor. Işık Üniversitesi'nde şu an için hiç engelli öğrenci okumuyor.
 
Adnan Menderes Üniversitesi
 
Görme engelli öğrenciler için merkez kütüphanesinde 2200 adet kitabı hizmete sunan Adnan Menderes Üniversitesi, engelli öğrencilerle gerçekleştirdiği fikir alışverişi kapsamında asansör, tuvalet, derslikler gibi tüm alanlarda düzenlemeler yapıyor. 23 engelli öğrencinin bulunduğu Adnan Menderes Üniversitesi'nde öğrencilere yemek bursu, yarı zamanlı çalışma gibi olanaklar da sunuluyor.
 
Koç Üniversitesi
 
Rumeli Feneri Kampüsü'nü engelsiz kampüs haline getirme konusunda hem engelli öğrenciler hem de çalışanlar için birçok projeyi hayata geçiren Koç Üniversitesi'nde 5 engelli öğrenci, 19 da engelli çalışan bulunuyor. Bina içlerindeki asansör ve rampaları kullanarak, engelli öğrencilerin bina dışına çıkmadan tüm fakültelere ulaşabildiği kampüste, yurt binaları dahil engelli öğrenciler için asansörler, kabartmalı hissedilebilir yüzeyler, engelli servisleri, görme engelliler için Braille bilgisayar gibi tüm fiziki şartlar düzenlenmiş. "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" projesi kapsamında, pek çok kurum ve kuruluşla işbirliği yapan üniversitede, "Engelsiz Show" adı altında 8 yıldır düzenlenen bir etkinlikle, farklı illerden gelen, farklı işlerle uğraşan engelli vatandaşlar bir araya gelerek kendi hikayelerini paylaşma olanağı buluyorlar.
 
Çağ Üniversitesi
 
Kampüsünün fiziki koşullarını engelli öğrenciler için düzenleyen Çağ Üniversitesi, öğrenciler tarafından yürütülen engellilere yönelik sosyal sorumluluk projelerine de destek veriyor. 8 engelli öğrencisi bulunan üniversitede öğrenciler, hukuk, halkla ilişkiler, Türk dili ve edebiyatı, uluslararası ticaret ve işletme bölümlerinde öğrenim görüyor. Engelli öğrenci sayısı az olduğu için üniversite bu konuda talebi olan öğrencilere her türlü olanağı tanıyor.
 
Celal Bayar Üniversitesi
 
Celal Bayar Üniversitesi, engelli bireylerin sosyoekonomik hayata katılabilmeleri ve daha iyi bir yaşam sürmelerine olanak sağlamak amacıyla, 2011 yılından itibaren Türkiye genelinde Engelsiz Bilişim Çalışmaları'nı sürdürüyor. Üniversite kampüs alanında rampalar, otopark alanları gibi düzenlemeleri yapan üniversite, fakülte ve yüksekokul binalarının çoğunu da engelli öğrencilerin kullanımına uygun hale getirmiş. 88 özürlü öğrencinin öğrenim gördüğü Celal Bayar'da engelli öğrenci sorumluları, öğrencilerin mezuniyet sonrası kariyerlerine yönelik çalışmalar yapıyor.
 
Kadir Has Üniversitesi
 
Engelli Öğrenci Birimi ile öğrencilerine gerekli desteği veren üniversitede, kurum için bina geçişlerinde rampa, engelli asansörü gibi fiziki olanaklar da sağlanmış bulunuyor. Tekerlekli sandalye dağıtımı, tiyatro, seminer gibi bir dizi sosyal etkinlik gerçekleştiren Kadir Has Üniversitesi, iki yıldır engelli öğrenciler için "Onlar Birer Dilek Tuttu, Biz Gerçekleştiriyoruz!" adlı projeyi de hayata geçirdi. Özürlüler Vakfı, Tomurcuk Vakfı, Down Sendromu Derneği, Kadıköy Kent Konseyi Kadın Meclisi gibi kurum ve kuruluşlarla çalışan üniversitede, 1 engelli öğrenci bulunuyor.
 
Yurtlarda 562 engelli öğrenci kalıyor
 
YURTKUR'a bağlı yurtlarda 256 kız, 306 erkek olmak üzere toplam 562 öğrenci barınıyor. Bedensel engeli yüzde 40 ve üzeri olan bütün öğrenciler kayıtsız şartsız yurtlara kabul edilmekte ve başka bir şart aramaksızın öğrencilere burs verilmekte. Ailesi yurdun bulunduğu şehrin belediye sınırları içinde bulunan öğrencilerin yurt başvuruları kabul edilmemesine rağmen, engelli öğrenciler aynı şehirde de olsa yurtlara kabul ediliyor.
 
Yine öğrencilerden öğrenimleri sırasında veya öğrenimden sonra çalışamayacak derecede sürekli engelli oldukları (yüzde 40 oranında) tespit edilenlerin öğrenim ve katkı kredisi borçları siliniyor. 2008 yılında Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı ile "Örnek Engelsiz Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu Protokolü" imzalanmış olup her kademedeki yurt personeline özürlü öğrencilere yaklaşım ve davranış şekilleri konusunda Özürlüler İdaresi Başkanlığı uzmanlarınca eğitim verildi.
 
2008 yılından itibaren yeni yapılan bütün yurtlarda ve yapımı devam eden bütün yurt projelerinde engelli öğrenciler için gerekli düzenlemeler yapan kurum, 2008'den önce yapılmış mevcut yurtlarında ise her il ve ilçede en az bir kız ve erkek bloğunda TSE 9111 standartlarına uygun olarak öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verir şekilde düzenlemeleri hayata geçiriyor.
 
27.12.2012 - Milliyet