*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizmi Modelleri İzmir’deki Kongre ile Belirlendi  (Okunma sayısı 754 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20677
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Geriatri Fizyoterapistleri Derneği işbirliği ile “I. Uluslararası Katılımlı Yaşlı Bakım Modelleri ve Rehabilitasyon Turizmi Kongresi ve III. Geriatrik Fizyoterapi Kongresi” 21-23 Kasım 2012 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirildi.
 
“Yaşlı Bakım Modelleri ve Rehabilitasyon Turizmi” ana teması altında gerçekleştirilen Kongre’nin açılışında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi ve Geriatri Fizyoterapistleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Nuray Kırdı birer konuşma yaptı.
 
“Yanlış Yapma Lüksümüz Yok”
 
Kongrenin açılışını gerçekleştiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları yaptığı açılış konuşmasında doğrudan insanı ilgilendiren sosyal politika uygulamalarının masa başından alınacak kararlar olmadığını dile getirdi. Yeni olmalarına rağmen bilimsel araştırmalara en çok bütçe ayıran ve araştırmalardan çıkan sonuçları uygulamaya koyan bakanlık olduklarını dile getiren Zahteroğulları devletin son on yılda sosyal transferlere ayırdığı bütçenin arttığını belirterek, 2002’de ayrılan 1 milyar 376 milyon TL’lik kaynağın 2012’ye gelindiğinde 19 milyar TL’yi aştığını ve bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmadıklarını belirtti. Ayrılan kaynakların yerinde ve etkin kullanımı için de son bir yıldır yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydeden Zahteroğulları, 1 milyon 300 bin yaşlı ve engelliye aylık 3 milyar TL ödediklerini, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların sağlık hizmet ve tedavileri için de 5.6 milyar ödediklerini kaydetti.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları konuşmasında ayrıca "Sosyal politikalarda 'Yanlış yaptık düzeltelim' diyemezsiniz. Böyle bir lüksümüz yok. Yapılan çalışmalarla Türkiye sosyal politikalar açısından iyi bir noktaya geldi. 2012 yılında sosyal yardımlar için ayrılan para 19 milyara çıktı. Sosyal politikalar refahı artırırken, refahın tüm kesimlere yayılmasını sağlar. Biz refah toplumu yarattığımız zaman gelişmiş, kalkınmış bir ülke olacağız. Kimse açıkta, aç kalsın istemiyoruz. Sosyal politikayı oluşturan ama denetleyen, hizmeti daha çok yerel yönetimden, özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarından almaya yönelik gelecek programımız var. Bu özelleştirme değil, toplumun başka kesimlerinin dinamizminden yararlanma arayışıdır. Dünyada da bu böyledir." şeklinde konuştu.
 
Bakanlık mensupları olarak kapalı kapılar ardında oturup, politika belirlemediklerini, tüm sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin görüş ve değerlendirmelerini dikkate aldıklarını anlatan Müsteşar Zahteroğulları “İnsan yaşamı ve sağlığından sorumluyuz. O nedenle çok dikkatli davranmak zorundayız” dedi. Müsteşar Zahteroğulları ayrıca Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün önümüzdeki dönemde gündüzlü hizmet veren kuruluşlara ağırlık vereceğini vurguladı.
 
“Yeni Bir Dönem Başlattık”
 
Açılışta konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi konuşmasında yıl sonuna kadar engelliler ve yaşlılar ile ilgili yönetmelik çalışmalarını tamamlamak istediklerini anlattı. Altyapı çalışmalarına ağırlık verdiklerini dile getiren ve 2012 yılında engelli istihdamı konusunda yeni bir dönem başlatmayı başardıklarını anlatan Çiftçi, "Özürlü Memur Seçme Sınavı sayesinde engellilerin karma sınava girerek, aynı şartlarda rekabet etmekten kurtuldu. 7 bin 749 kontenjanın 5 bine yakınına yerleştirme yapıldı. Atamalar devam ediyor. Kadrolarımız vasıflı engelli bulamadığımız için boş kaldı, özellikle sağlık, tarım ve diyanet alanında. 2013'ün başında aynı sınav sonucuyla tekrar yerleştirme yapılabilecek" dedi.
 
“İzmir gerekli altyapıya sahip”
 
Kongrede konuşan İzmir Vali Yardımcısı Şahin Arslan, yeni Büyükşehir yasası ile çocuk ve kadınlarla ilgili ciddi sorumluluklar getirildiğini belirtti. Vali Arslan, yaşlı bakım modellerinin en iyi uygulanacağı kentlerden birinin İzmir olduğuna dikkat çekerek, “İzmir geriatri, sağlık turizminde termal ve fizik tedavi olanakları nedeniyle ciddi bir altyapıya sahip” dedi.
 
“Yaşlı Nüfusa Yönelik Politikaların Önemi Arttı”
 
Geriatri Fizyoterapistleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Nuray Kırdı yaptığı açılış konuşmasında yaşlanan nüfusun gelişmiş ülkeler düzeyinde hizmet alabilmesi için gerekli sağlık politikalarını oluşturmanın önemine dikkati çekti. Dünya nüfusunun yaşlandığını, bu nedenle yaşlılara verilen hizmetlerin de öneminin arttığını ifade eden Prof. Dr. Kırdı, "Kongrenin amacı ülkemizde artan yaşlı nüfusun gelişmiş ülkeler düzeyinde hizmet alabilmesi için gerekli politikaların oluşturulmasına katkı sağlamaktır" dedi.
 
Açılış konuşmalarının ardından başlayacak Konferanslara geçilmeden önce Narlıdere Huzurevi Müzik Korosu tarafından kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.
 
Kongrenin ilk gününde “Bakım ve Rehabilitasyon Hizmetlerinde Politikalar” başlıklı Konferansta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi; Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bakım ve rehabilitasyon hizmetleri ve Genel Müdürlüğün alandaki politikalarının aktarıldığı bir sunum gerçekleştirdi.
 
Konferans kapsamındaki yedi panel ve çeşitli konferanslarda “Ülkemizde Yaşlı Bakım Modelleri ve Rehabilitasyon Turizmine Genel Bakış”, “Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinlerarası Yaklaşım”, “Bakıma Muhtaçlık Kriterleri ve Yurtdışı Uygulamalar”, “Bakım Modelleri”, “Evde Bakımda Bilişim ve Teknolojinin Kullanımı”, “Bakım Kriterleri Uygulamaları ve Entegrasyonu” “Avrupa Birliği Uzun Dönem Bakım Entegrasyonu”, “Türkiye’nin Bakım Modellerine Olan Gereksinimi”, “Bakım ve Rehabilitasyonda Türkiye’deki Mevcut Hizmetler”, “İleri Yaş ve Rehabilitasyon Turizmi ile İlgili Politikalar”, “İleri Yaş Turizminde Açılım ‘Bakım ve Rehabilitasyon Turizmi’”, “Sağlık Turizminde İleri Yaş ve Rehabilitasyon Turizminin Yeri” ve son olarak “Yaşlı Bakım Sigortası ve Finansal Modeller” konuları ele alındı.
 
Kongrenin son günündeki bilimsel programda; “Bakım Kriterleri Çalıştayı”, “Bakım Modelleri ve Rehabilitasyon Turizmi Çalıştayı”, “Bakım Güvence Sisteminde Finansman Modelleri Çalıştayı” ve “Ulusal Yaşlılık Enstitüsü Çalıştayı” olmak üzere 4 konu başlığında Çalıştaylar gerçekleştirilerek ve Çalıştayların sonuç raporları Kongre’nin ortak görüşüne sunuldu.
 
27.11.2012 - ozurluveyasli.gov.tr