Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
TEKNOLOJİ HABERLERİ
»
Milli uydu yola çıktı!
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Milli uydu yola çıktı! (Okunma sayısı 1011 defa)
melleseferi
öMeR
Administrator
Hero Member
İleti: 20677
SiTe YöNeTiCiSi
Milli uydu yola çıktı!
«
:
Kasım 08, 2012, 02:23:48 ÖS »
Tamamen yerli olanaklarla yapılan ilk uydu olan Göktürk-2, uzaya fırlatılacağı Çin’e gitmek üzere yola çıktı. Aralıkta dünya yörüngesine oturacak olan uydu, Hava Kuvvetleri’nin izleme faaliyetlerinin yanı sıra; tarım, ulaşım ve şehircilikte de kullanılacak.
GÖKTÜRK-2 Uydusu'nun fırlatma öncesi uğurlama töreni, TUSAŞ Tesisleri'nde gerçekleştirildi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, törende yaptığı konuşmada, 7,5 metre görüntü çözünürlüğüne sahip ilk milli yer gözlem uydusu olan RASAT'ın 2011 yılının sonlarında uzaya başarıyla gönderildiğini, bugüne kadar Türkiye'nin yüzde 98'inin RASAT Uydusu'ndan alınan görüntülerle kapsandığını söyledi.
Şimdi ise 2,5 metre gibi yüksek çözünürlüklü GÖKTÜRK-2 Uydusu'nun uzaya gönderilmesi için hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Bakan Ergün, bu uydu ile dünyanın her yerinden görüntü alınabileceğini vurguladı.
GÖKTÜRK-2 Uydusu'nun Aralık ayı içinde uzaya fırlatılmış olacağını ve Aralık sonuna kadar da uydudan ilk görüntülerin alınacağını kaydeden Ergün, uydunun proje maliyetinin 140 milyon lira olduğunu ifade etti.
Uydunun özellikle askeri alanda kullanılacağını anlatan Ergün, elde edilen görüntülerin sivil alanlarda da önemli işlevler göreceğini belirtti.
Bu projenin uydu teknolojileri, uçuş, bilgisayar ve yazılımları, yer istasyonu yazılımları, optik tasarım kabiliyeti gibi alanlarda Türkiye'nin birikimine şimdiden çok büyük katkılar sağladığını vurgulayan Ergün, bu projeyle birlikte milli modüller ve yazılımlar kullanarak artık yüksek çözünürlüğe sahip bir uydunun görüntüleme, görüntü depolama ve görüntü indirme işlevlerini yapacak teknolojilere sahip olunduğuna dikkati çekti.
Ergün, uydu teknolojilerinde önümüzdeki dönem için hedeflerinin gelişmiş ülkelerdeki uydularda olduğu gibi 20 santimetreye kadar çözünürlüğe sahip uydular geliştirmek ve bunları fırlatmak olacağını söyledi.
Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerini hatırlatan Ergün, bu kapsamda üretim ve ihracat için de ileri teknolojili ürünlerin payının yüzde 20'lerin üzerine, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının yüzde 3 seviyesine çıkarılması ve dünya çapında en az 10 küresel marka oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.
Ergün, Türkiye'nin teknolojiyi sadece takip eden bir ülke değil, ihtiyaç duyduğu teknolojileri üreten ve hatta teknoloji ihraç eden bir ülke haline gelmesi gerektiğine işaret ederek, GÖKTÜRK-2 gibi yüksekteknolojili projeleri bu açıdan çok önemsediklerini, bu tür projelerin Türkiye'nin teknolojide nasıl bir seviyeye geldiğini gösteren projeler olduğunu anlattı.
Bu tür projelerin, bu ülke insanının gerekli şartlar sunulduğu takdirde neleri başarabileceğini de gösterdiğini dile getiren Ergün, aynı zamanda dünya ülkeleri arasındaki her yarışta yer de olsa uzayda da olsa artık Türkiye'nin de var olduğunu ortaya koyması açısından önemli olduğunu kaydetti.
Bakan Ergün, bu tür projelerin bir psikolojik eşiğin aşılması açısından önemli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''(Biz yapamayız, bu iş bizi aşar) gibi cümlelerin, artık bu tür kompleks haline gelmiş cümlelerin bütün şahıslarıyla, kurumlarıyla, işletmeleriyle, öz güveni yüksek bir toplum olmaya doğru gitmemizi sağlayan proje olması açısından önemlidir. Kompleksler sona eriyor artık öz güven daha da ön plana çıkıyor. Toplum, devlete ve insanına bu ülkenin yapabileceklerine dair çok daha büyük bir umut ve heyecan taşımaya başlıyor. Mesela son 10 yıllık süreçte özellikle savunma teknolojileri konusunda attığımız adımlar gerçekten de dikkat çekici ve gurur verici bir seviyeye ulaştı. Artık milli tankını, milli piyade tüfeğini, toplarını, füzelerini, insansız hava aracını, uydularını yapabilen bir Türkiye var.''
Bakan Ergün, savunma sanayinde 2002 yılında 50 milyon dolar olan Ar-Ge harcamalarının, bu yıl 670 milyon doları aşacağını söyledi.
Türkiye'nin artık çok daha yüksek hedeflerle ilerleyen bir ülke olduğunu söyleyen Ergün, ''Ülkemizde günü kurtarmaya değil, geleceği kurmaya odaklanmış bir yönetim anlayışı mevcuttur. GÖKTÜRK-2 Projesi'nde olduğu gibi hemen her alanda ciddi gelişmelere tanık oluyoruz. Artık bu topraklarda, bu toplumda, bu millette var olan gizli enerji açığa çıkmaya başlamıştır ve bizi çok daha iyi günler beklemektedir'' diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanında yaptığı çalışmalarla ''uzay ligi''nde yer almaya başladığını söyledi. Uzayı en çok kullanan ülkenin en gelişmiş ülke olduğunu belirten Bakan Yılmaz, ''Bu ülkeler arasında giderek artan bir rekabet, bir uzay liginin oluşması sonucunu doğurmuştur. Türkiye'de inşallah bu ve bundan sonraki çalışmalarıyla bu ligde yer almıştır'' dedi.
''GÖKTÜRK-1, 2014'te fırlatılacak''
Bakan Yılmaz, bunun yanı sıra üretimi devam eden Göktürk-1 projesi kapsamında TUSAŞ tesislerinde bir uydu entegrasyon ve test merkezi kurulması hedefinde sona yaklaşıldığını belirterek, gelecek yıllarda faaliyete geçecek olan bu merkez ile birlikte gerek haberleşme uydularının, gerekse istihbarat uydularının Türkiye'de tasarlanmasının ve üretilmesinin mümkün olacağını söyledi.
Bu kapsamda GÖKTÜRK-1 uydusunun entegrasyon ve test faaliyetlerinin TUSAŞ'ta yapılacağını ifade eden Yılmaz, uydunun 2014 yılı sonunda uzaya fırlatılacağını kaydetti.
GÖKTÜRK ailesininyeni üyeleri olacak GÖKTÜRK-3 ve 4 uydularının tasarım süreçlerinin, millilik oranlarının arttırılacak şekilde başlandığını bildiren Yılmaz, ''İnşallah yerlilik oranını yüzde 100'lere çıkarmamız mümkün olur diye düşünüyorum'' dedi.
Yılmaz, Türkiye'nin kendi ihtiyaçları ve ticari olarak başka kullanıcılar için de üreteceği uyduları kendi topraklarından fırlatmaya yönelik uydu fırlatma sistemi projesinin planlandığını ve uzaya barışçıl amaçlarla çıkış için Türkiye'den de bir kapının aralanacağını kaydetti.
Bu çalışmaların Türkiye'nin uzayda söz sahibi ülkeler arasına girmesini sağlayacağını belirten Yılmaz, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
''Türkiye artık yer gözlem uydusu problemini çözmüştür''
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da, uzay teknolojileri alanında yeni bir dönem açıldığını herşey yolunda giderse GÖKTÜRK-2 uydusunun Aralık ayında uzaya fırlatılacağını kaydetti.
Türkiye'nin uzay serüvenine 2001 yılında TÜBİTAK'ın çalışmalarıyla başladığını belirten Altunbaşak, çoğu kimsenin işin başında bu işin yapılacağına inanmadığını, ancak 2 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye'nin ilk uydusunu fırlattığını söyledi.
Türkiye'nin bu uydudan 3 yıl boyunca hizmet aldığını ve çok önemli deneyimler kazandığını ifade eden Altunbaşak, bu süreçte öğrendikleriyle yerli uydu üretiminin başladığını ve 2011 Ağustos'unda fırlatılan RASAT ile çalışmalarının meyvesini aldıklarını ifade etti.
Bugün RASAT'tan 7,5 metre çözünürlükle görüntü alındığını beliren Altınbaşak, bu görüntülerle Türkiye'nin iki boyutlu görüntü haritasının tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Altunbaşak, Aralık ayında bu görüntülerin kamu kurumları, üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanımı için ücretsiz olarak paylaşıma açılacağını söyledi.
Göktürk-2 uydusunun TÜBİTAK Uzay ile TUSAŞ'ın iş ortaklığıyla planlanan sürede tamamladığını dile getiren Altunbaşak, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin uzay teknolojilerinde yaklaşık on yıllık serüveni düşünüldüğünde bu ciddi bir başarıdır. Çünkü uzay gibi yüksek teknoloji gerektiren alanlarda yetişmiş insan kaynağına da, altyapıya da erişim zordur. Ayrıca uzun bir zaman ve yüksek bütçeler gerektirir. Hızlı ilerlemek zor ama Türkiye bunu başardı.
Türkiye artık yer gözlem uydusu problemini çözmüştür. Türkiye kendi imkanlarıyla yer gözlem uydusu yapma konusunda çok rahat. Ancak iki alanda daha kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Yer gözlem uydusu üzerinde geliştirdiğimiz yetenekleri haberleşme uydusu, radar uydusu gibi diğer uydu niteliklerine de süratle taşıyacağız. Bu alanlardaki diğer hedefimiz ise fırlatma yeteneğine sahip olmak. Bunun için de çalışmalarımı başlattık.''
Altunbaşak, GÖKTÜRK-2'nin 140 milyon liralık bütçesinin tamamının TÜBİTAK tarafından karşılandığını belirtti.
Konuşmaların ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Milli Savunma Bakanı Yılmaz, TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Kaya, TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Avcı'nın da katılımıyla GÖktürk-2 uydusunun Çin'e seyahat öncesi kapama sertifikası imzalandı.
Bakan Ergün ve Bakan Yılmaz daha sonra projede emeği geçenlere plaket vererek, ''Temiz odada'' bulunan uydunun yanına geçip incelemelerde bulundu.
Göktürk-2 Uydusu
Göktürk-2 projesi kapsamında, uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, uzman insan gücü ve altyapı geliştirilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uydu görüntü ihtiyaçları ile diğer kamu ve kuruluşların gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli imkan ve yeteneklerle karşılanması hedefleniyor.
Göktürk-2 uydusu güneşe eş zamanlı yörüngede 700 kilometre uzaklıkta faaliyet gösterecek. Dünya'nın çevresinde 98 dakikada tur atacak uydu, dünyanın her yerinden görüntü alabilecek. Ağırlığı 409 kilogram olan uydunun görüntü çözünürlüğü 2,5 metre olacak.
veteknoloji.com
Kayıtlı
>>>>>>>>>>
bizdevariz.NET
<<<<<<<<<
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Biz de Varız
»
HABER MERKEZİ
»
HABER MERKEZİ
»
TEKNOLOJİ HABERLERİ
»
Milli uydu yola çıktı!