Biz de Varız
Mozaik => Mozaik => Konuyu başlatan: melleseferi - Temmuz 03, 2012, 02:57:04 ÖS
-
(http://www.yasadikca.com/Client/Image/Upload/Article/untitled-5(18).gif) (http://www.melleseferi.com/)
Adile hanım; benim 6 yaşında, zihinsel engelli ve down sendromlu bir kızım var. Mayıs ayı içerisinde kısa adı RAM olan Rehberlik Araştırma Merkezi'nden kızımın eğitimi ile alakalı rapor yenilendi. Kızımı inceleyen görevli bayan bize normal bir okula mı yoksa zihinsel engelliler için mevcut bir okula mı gitmek istediğimizi sordu. Biz de tabii ki normal bir çocuğumuz yok engeliler için açılmış olan okula göndereceğiz dedik. Raporumuzu engelliler okuluna gidebilir ve eğitimine burada devam edebilir diye düzenlediler. İşte tüm süreç de bundan sonra başladı.
Yıldırım'daki okulumuza gittik, inceledik sınıflar 10 kişilik. Her sınıfta 2 öğretmen. Çocukları sosyal hayata alıştırmak için görevliler nezaretinde çeşitli sosyal etkinliklerin olduğunu anlattılar. Memnun kaldık mı, kaldık. Gayet güzel. Fakat okula şimdilik kayıt alınamayacağını çünkü yeni çıkan 4+4+4 yasası gereği hâlâ belirsizlikler olduğunu bu sürecin haziran sonuna kadar sürebileceğini beyan ettiler. Kayıt alınmadan mevcut öğrencileri mezun edip, sonraki sürecin belirsiz olduğunu bize ilettiler. Bizimle çok ilgilenen Ruveyda Dörtçelik Okulu'nun müdürüne çok teşekkür ederek ayrıldık. Şimdi süreç belirsiz, ne olacak? Muhatabımız Milli Eğitim Müdürlüğü mü, Bakanlık mı, neresi? Bildiğimiz birşey yok. Okullar açıldı, çocuklarımız okula başladı, yasa çıkarsa ki, nasıl bir yasaymış bilmiyoruz, merak ettiğimiz sorular şunlar.
1: Bu tür yani zihinsel ve bedensel engelliler için bir elin parmaklan kadar az olan bu ilk ve orta düzeydeki okullar devletin sırtında bir yük müdür ki kapatmayı düşünüyorlar. Düşünmüyorlarsa başka bir sebebi mi var?
2: Bu okullardaki görevli öğretmenler yeterli eğitimi almış, sınıflar ona göre hazırlanmış. Diyelim ki her mahallede zihinsel ve bedensel engelliler için sınıf açıldı, burada görev alacak personel ne kadar tecrübeli olacak ve sınıflar ve diğer ihtiyaçları nasıl karşılanacak?
3: Zaten bu okulların sayısı az. Öğrencilerin servisi, yemeği, ve diğer bir sürü masrafını hep devlet karşılıyor, bunlar devlete bir dünya masraf diyorlarsa eğer; IMF'ye borç para verebiliyoruz da, bu okul ve öğrencilere mi para bulamıyor bu devlet?
4: Ve bu okullardan Bursa’nın merkezinde hiç yok! Neden yenisi merkeze yapılamıyor?
5: Örnek aldığımız Avrupa Birliği'nde engellilere bakış ve eğitim nasıl acaba? Yetkililer inceliyor mu? Bir de örnek vereyim aklıma gelmişken: Bir kaç sene önceydi, kızımı rehabilitasyon merkezine götürüp getirirken belediye otobüslerini kullanıyoruz. Refakatçi kart çıkartmak için Büyükşehir Belediyesi'ne müracat ettik. Verdikleri cevaba güler misiniz ağlar mısınız.
Efendim özürlü ve engelliler için verilen refakatçi kartla, kart sahipleri yanlarında özürlüler olmadan çok biniyorlarmış da suiistimal edilmiş ve Büyükşehir Belediyesi zarar etmiş. Belediye meclisi de bu kartları iptal edip yenisini vermeme kararı almış. Ne kadar çok akıllı ve çalışkan belediye meclis üyelerimiz var? Döndüm ellerime baktım, bu eller bu kararı onaylayan meclis üyelerine oy verdi.
Bu süreci nasıl aştık derseniz Cumhurbaşkanımızın eşi Hayrünnisa Gül'e mail atarak çözüldü.
6: Bu belirsizliği açıkça anlatacak yetkili merci kimdir ve nasıl olacak?
Adile Hanım bu belirsizliğin aşılmasında biz zihinsel ve bedensel engelli ailere yardımcı olursanız sevinirim.
Yakup Akbaş
03.07.2012 – Olay Bursa