Biz de Varız
HABER MERKEZİ => HABER MERKEZİ => EĞİTİM HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Haziran 06, 2012, 02:09:35 ÖS
-
(http://www.yasadikca.com/Client/Image/Upload/Article/untitled-11(65).gif) (http://www.kayseriengellilerdernegi.com/)
Otizmli Rabia Aytek, yüzde 80 engelli raporu bulunmasına rağmen İstanbul Üniversitesi (İÜ) Devlet Konservatuvarı'nın kabul ettiği ilk otizmli öğrenci olmanın mutluluğunu yaşıyor.
Bir programa katılmak için kızıyla birlikte Konya'ya gelen iki çocuk annesi Canan Aytek (42), yaptığı açıklamada, şimdi 16 yaşında olan kızı Rabia Aytek'e 5 yaşındayken götürdükleri hastanede "otizm" tanısı konulduğunu söyledi.
Daha sonra kızının gelişimi için çok çaba sarf ettiklerini belirten Aytek, kızının rahatsızlığını hiç sorgulamadığını ifade etti.
Olumsuz düşünmeyerek hemen doktordan bundan sonrası için ne yapabileceği konusunda bilgi aldığını anlatan Aytek,' 'Hastalıkla ilgili biraz bilgim vardı. Eve gittiğimde sürekli kızımla ilgilendim. Kızımın dönen cisimleri takip ettiğini, seslere duyarlı olduğunu gördüm. Uzmandan aldığım tavsiyeler üzerine kızım 10 yaşında müzikle ilgilenmeye başladı" dedi.
Davranışları hızla değişti
Kızının, gitar çalmaya başlaması ile birlikte olumsuz davranışlarının hızla ortadan kalkmaya başladığını aktaran Aytek, şunları kaydetti:
‘'Kızım müzikle uğraşmadığında, sessiz, içine kapanık bir hale bürünüyor. Bu durumun farkına vardık. Sevdiği şeyle ilgilenmesini sağladık. İlk zamanlar götürdüğüm kurslarda 'gelsin vakit geçirsin, nasıl olsa bir süre sonra sıkılır gider' gözüyle baktılar. Şimdi 13 tane enstrüman çalabiliyor. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvan gitar bölümünün kabul ettiği ilk otizmli öğrenci.Yüzde 80 engelli raporu bulunan kızımın hayatı müzikle değişti. Kızım aynı zamanda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi Müzik Bölümü öğrencisi.
Müzikle ilgilenmeden önce 8 yaşında konuşmaya başlayan, yaşıtlarına göre gelişim alanlarında ağır ilerleyen kızımın göz teması ve çevresiyle iletişimi neredeyse hiç yoktu. Hastalığın belirtilerini çok fazla üzerinde taşıyordu. Saatlerce hareketsiz şekilde oturup gözünü bir yere dikiyordu. Müzik, kızımda sağlıklı bir insana göre olumsuz olan davranışları yok etti. Kendisiyle ve çevresiyle barışık bir genç kız oldu. Acıyı hiç hissetmeyen kızım şimdi acıyı bile az da olsa hissediyor ve çok mutlu"
Rabia Aytek (16) ise 10 yaşından bu yana müzikle uğraştığını, gitar, keman ve piyano gibi 13 enstrüman çalabildiğini ifade etti.
Severek yaptığı müzikle uğraştığında çok mutlu olduğuna dikkati çeken Aytek, ''Gittiğim konservatuvarda otizmli olan tek engelliyim. Kimse benim otizmli olduğuma inanmıyor'' diye konuştu.
06.06.2012 – İstanbul Gazetesi