Biz de Varız
ENGELLİ HABERLERİ => ENGELLİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Temmuz 13, 2010, 03:00:25 ÖÖ
-
(http://img189.imageshack.us/img189/2550/bkmmutfaktancokguzeldok.jpg) (http://img189.imageshack.us/i/bkmmutfaktancokguzeldok.jpg/)
BKM Mutfak ekibinden Metin Keçeci ve Emre Canpolat, Sarıyer Belediyesi Aile Danışma ve Eğitim Merkezi’nde 10’u zihinsel engelli olmak üzere pek çok çocuk, genç ve gönüllü ile yürütülen Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Merkezi tarafından desteklenen“Zihinsel Yaratıcı Dokunuşlar” projesinin ilk atölyesi olan resim-kolaj atölyesindeydiler.
Her türden resim malzemesinin çocuklara tanıtıldığı, nesne-renk ilişkisi kurma gibi konularda özgürce Seçim yapabildikleri ve kendi kapasitelerini ortaya koyabildikleri projenin ilk atölyesinde, Keçeci ve Canpolat, zihinsel engelli çocukların topluma kazandırılmasını sağlayan bu tür projelerin, gençler ve yerel yönetimler tarafından daha fazla desteklenmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ettiler.
Resimler tamamlandıktan sonra, çocuklar neyi ve neden resmettikleri hakkında konuşarak, paylaşımda bulunma fırsatı yakalamışlardır. Ayrıca çalışma sırasında işbirliği, sıra alma, karşısındaki kişilerin ifade ettiği duygulara uygun tepki verme, iletişimde bulunduğu kişilere karşı hoşgörülü ve anlayışlı olmaya dikkat etme gibi toplumsal yaşam becerileri kazanmalarını destekleyecek pek çok iletişim ve etkileşimde bulunmuşlardır.
Grup Hayal(et) tarafından 1 Haziran – 30 Eylül 2010 tarihleri arasında yürütülmekte olan “Zihinsel Yaratıcı Dokunuşlar” projesi; resim/kolaj, kukla/maske, masal, Oyuncak ve “Hayalimdeki Kent” olmak üzere, sanatın iyileştirici gücünden yararlanılması düşünülen yaratıcılık atölyelerinden oluşmaktadır. ;
Proje sorumlusu Büşra Birtane ve proje koçu Psikolog Esra Toprak, “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi”nde “çocuğun üstün yararı” ilkesine bağlı olarak yeteneklerinin geliştirilmesi hakkı tanınan çocukların, zihinsel engelli olanlarının da aynı haklara sahip olduğundan hareketle, onların da yaratıcı yönlerini fark edip geliştirebilmeleri, toplumsal hayata katılım süreçlerinde bu yaratıcılıklarını mesleki ve sanatsal işlevselliğe çevirip kendilerini ifade edebilmeleri için onlara destek olmayı amaçladıklarını belirtmişlerdir.
Ücretsiz olarak yürütülen yaratıcılık atölyelerine katılmak için grphylt@hotmail.com adresine adınız, soyadınız ve irtibat bilgilerinizi içeren bir e-posta gönderebilirsiniz.