Biz de Varız

ENGELLİ HABERLERİ => ENGELLİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Mayıs 20, 2010, 02:01:14 ÖS

Başlık: Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği ve Rusihak-ALO Yasal Danışmanlık H
Gönderen: melleseferi - Mayıs 20, 2010, 02:01:14 ÖS
(http://img535.imageshack.us/img535/6608/rusihaklogo.jpg) (http://img535.imageshack.us/i/rusihaklogo.jpg/)

Ruh Sağlığında İnsan Hakları  Girişimi Derneği (rusihak) akıl ve ruh sağlığı alanında sorun yaşayan bireylerin toplumsal hayata tam ve eşit katılımı için savunuculuk faaliyetleri yürütmektedir. Derneğin diğer amaçları ise uluslararası standartların hayata geçirilmesini sağlamak, bu alanda sorun yaşayan bireylerin güçlenmesi ve kendi haklarının savunucusu olmaları için faaliyetler yürütmektir. Bu faaliyetleri gerçekleştirirken diğer sivil toplum örgütleri ile de işbirliği kurulmaktadır.


      Rusihak şu ana kadar 3 proje tamamlamıştır ve 2 proje de devam etmektedir. Tamamlanmış olan “Psikiyatrik Teşhis Almış ve/veya Zihinsel Engelli Bireylerin Toplumsal Hayata Tam Katılımı” başlıklı projede Türkiye’deki 6 Ruh Sağlığı Hastanesi ve 6 Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ziyaret edilmiş, ve projenin sonunda "Akıl ve Ruh Sağlığı Alanında 2008 Türkiye Raporu” yayımlanmıştır. www.rusihak.org (http://www.rusihak.org) sitesinden ulaşılabilen bu rapor ulusal ve uluslararası mevzuatı, Türkiye'deki mevcut durumu, dünyadan iyi örnekleri, akıl ve ruh sağlığı alanında yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini içermektedir.


     Ruh Sağlığı Alanında Toplum-Temelli Hizmet Modeli Oluşturmak" başlıklı proje kapsamında İstanbul ve Manisa illerinde dayanışma merkezleri kurulmuş ve bu merkezlerde psikolog, sosyal çalışmacı, tecrübeyle uzman kişiler hizmet vermiştir. Proje sona ermiş rağmen hizmetler gönüllü olarak devam etmektedir. Bu projenin çıktıları da alanda yaşanan sıkıntılar, çözüm önerileri ve model önerilerini içermektedir.



     Akıl ve Ruh Sağlığı alanında sorun yaşayan bireyler ayrımcılık, damgalama ve sosyal dışlanma riskini fazlasıyla yaşamaktadırlar. Sosyal, kültürel ve ekonomik alanda birçok sorun yaşayan bu bireyler yasal alanda da birçok sorunla karşılaşmaktadırlar.

     Ülkemizde ruh sağlığı hizmeti alan ve zihinsel engeli olan vatandaşlara hizmet veren resmi kurumlar, hastane ve kısmen rehabilitasyon merkezleri olarak kurgulanmıştır. Bakım,  tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri hastaları kapalı kurumlarda tutarak toplumdan daha çok izole ederek verilmektedir. Diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki örnekler baz alındığında, ülkemizde bu kurumların sayıları da oldukça azdır. Üstelik sorun yaşayan kişilerin sorunları, günlük yaşamdaki ihtiyaçlarının (iş, sosyal güvence, genel sağlık, vs) karşılanmaması nedeniyle katlanarak çoğalmakta ve bu kişiler mevcut haklarını bilmemektedir. Toplumda yaygın olan damgalamanın da etkisiyle, bazen hizmet veren kurumlarda hizmetler aksayabilmektedir.

     Diğer taraftan, Türkiye’de ruh sağlığı problemleri çeken ve zihinsel engelli grubun yasal ihtiyaçlarını karşılayabilecek, bu konuda duyarlı  ve bilgili hukukçu eksikliği dikkat çekici boyuttadır. Ülkemizde engelli hukuku, sağlık hukuku, psikiyatrik teşhis almış bireyleri ilgilendiren haklar konusunda diğer hukuk alanlarını kapsayacak ulusal ve uluslararası mevzuat hakkında yeterince bilgili ve duyarlı uzman avukat sayısı son derece azdır.

     Türkiye’de henüz ruh sağlığı hizmetlerini düzenleyen bir ruh sağlığı yasası bulunmamaktadır. Mevcut yasalarda psikiyatrik teşhis almış ve zihinsel engeli bulunan bireylerin hakları oldukça kısıtlıdır ve bu alandaki uluslararası standartların çok gerisindedir. Çeşitli yasalarda dağınık bir şekilde bulunan haklar, bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır. Rusihak’ın Haziran 2007-Ekim 2008 tarihleri arasında yürüttüğü proje kapsamındaki çalışmalar bu bireylerin barınma, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam gibi konularda haklarını bilmediklerini, haklarını elde edemediklerini, başvurabilecekleri bir mekanizma olmadığını ortaya çıkarmıştır.


Bu sorunların sıklığını  ve yaşanan mağduriyetin şiddetini görünür kılmak, Yaşanan sorunlara rağmen bu alanda uzmanlaşmış hukukçuların azlığına dayanarak bu alana avukat ve hukukçuların ilgisini çekmek, Türkiye’de halen olmayan kapsamlı ve sorunu yaşayan kişilerin deneyimlerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan bir Ruh Sağlığı Yasası’nın hayata getirilmesine yönelik girişimlerde bulunmak için Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği bünyesinde “Ruh Sağlığında DA İnsan Hakları” projesi yürütülmektedir.

     Halihazırda yürütülen  "Ruh Sağlığında DA İnsan Hakları" projesi kapsamında telefonla ücretsiz yasal danışmanlık hattı* oluşturulmuştur ve bu hat pazartesi hariç her gün saat 11.00 ile 16.00 arasında hizmet vermektedir. Akıl ve ruh sağlığı alanında sorun yaşayan bireyler ve yakınlarının yasal konularla ilgili bilgi aldıkları ve yasal sorunlarını ilgili danıştıkları bu hattın çalışanları olan psikoloji ve hukuk fakültesi öğrencileri başvuruları alarak avukatlara iletmektedir. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra başvuru sahipleri bilgilendirilmektedir.

     Bu projenin hedeflerinden biri bu alanda hukukçu eksikliğinin olması ve bu eksikliğin yarattığı sıkıntıların sebebiyle de alana avukat ve hukukçuların ilgisini çekmektir.  Bir diğer hedefi ise Türkiye'de halen olmayan kapsamlı ve sorunu yaşayan kişilerin deneyimlerini ve ihtiyaçlarını dikkate alan bir ruh sağlığı yasası oluşturmak ve savunuculuğunu yapmaktır.


* Rusihak-ALO 212 225 27 65