Biz de Varız

ENGELLİ HABERLERİ => ENGELLİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Mart 21, 2010, 02:05:44 ÖS

Başlık: Engelli Çocukların 'eğitim' Ve 'sağlık' Sorunu
Gönderen: melleseferi - Mart 21, 2010, 02:05:44 ÖS
Mersin Otistik Çocukları Koruma ve Eğitim Derneği Başkanı Mustafa Özsaygı, kent genelinde okul çağında olan 2 bin 200 engelli olduğunu ancak söz konusu çocukların eğitimi konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Engelli çocukların, özellikle de zihinsel grup engelli çocukların en önemli sorununun eğitim olduğuna dikkat çeken Özsaygı, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açıklanan rakamlara göre Mersin'de okul çağında 2 bin 200 zihinsel ve otistik engelli çocuğun tespit edildiğini hatırlattı. Buna karşılık Hüseyin Polat Zihinsel Engelliler Okulu'nda 85 öğrencinin okula devam ettiğini, 67 engelli öğrencininse yedekte bekletildiğini anlatan Özsaygı, Otistik Çocuklar Okulu'nda ise 45 öğrencinin okula devamı sağlanırken, yine 55 öğrencinin yedek kayıtta bekletildiği bilgisini de verdi.

Mustafa Özsaygı, "Bu okullara sevk edilen yüzlerce öğrenci yedek kayda bile alınmamaktadır.

Otistik Çocuklar Okulu'nda görev yapan 20 öğretmenden sadece 6'sı özel eğitim öğretmeni diğerleri emeklilikten sonra dönüştürülen öğretmenlerdir. Okul müdüründen 40 yaş büyük olan bir öğretmenin o okuldaki verimliliğini düşünebiliyor musunuz? Engellilerin sağlığı konusunda sorunlarımız diz boyudur. İlgili yasa ve yönetmeliklerde yer alan engellilere öncelik verilmesini bile ilgililere kabul ettirmekte güçlük çekiyoruz" dedi.

Engelli Sağlık Kurulu Raporları'nda keyfiliklerin olduğunu öne süren Özsaygı, konuyla ilgili olarak çıkartılan genelgelerinse bilimsellikten uzak olmasının yanında tasarruf mantığının ön plana çıktığını da iddialarına ekledi. Özsaygı, engelli bakım ücretleri konusunda Mersin'de 6 bin kişinin bu haktan faydalanırken, 6 bine yakın kişininse söz konusu durumdan faydalanabilmek için sıra beklediğini ifade ederek, 2010 yılı için evde bakım ücretininse 600 TL'ye çıkartılmasının açıklanmasına karşın, bunun hala uygulamaya konulmadığını söyledi.

Engelli aylıklarında ciddi bir düzenleme yapılması, bu noktada yapılacak işlemlerdeki sürenin düşürülmesi gerektiğini savunan Özsaygı, özellikle son dönemde yetkili hastanelerin sağlık kurullarının, engelli rapor oranlarını aşağıya çekme çabası içine girdiklerini de iddialarına ekledi. Kent içi ve şehirlerarası ulaşımdaki indirimlerin işlevsiz hale getirildiğini kaydeden Özsaygı, bu durumun engelli ve yaşlılarıysa zor duruma düşürdüğünü belirtti.

Mustafa Özsaygı, "Şehirlerarası otobüs, tren ve uçaklarda engellilere ilişkin hiçbir geçerli hak kalmamıştır. Engelli işçi çalıştırma kotasının uygulanmasında sadece şunu söylemek istiyorum; Mersin'in en büyük kamu kurumu yasaları açıkça çiğneyerek, engelli kotasında engelli işçi çalıştırmamaktadır. Bunun yerine İş-Kur'a para cezalarını ödemeye devam etmektedir. Halbuki bu paralarla çalıştırması gereken engelli sayısından daha fazla engelli işçi çalıştırılabilir" diye konuştu.
 
Haber Fx