Biz de Varız

ENGELLİ HABERLERİ => ENGELLİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Şubat 13, 2010, 03:20:01 ÖS

Başlık: CHP'li belediyeden engelli açılımı
Gönderen: melleseferi - Şubat 13, 2010, 03:20:01 ÖS
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2005 yılında Başbakanlık Özürlüler İdaresi tarafından "Engelli Dostu Belediye" unvanını almış bir belediye. Ayrıca, 2010 yılı da belediye tarafından engelli yılı ilan edildi. Bu gelişmelere bakınca, engelliler açısından İzmir'de hayatın güzel geçtiğini söylemek mümkün. Ancak, kentte yaşayan ve sayıları 200 bini bulan engelliler açısından hayat o kadar da kolay değil.

Ücretsiz ulaşım hakları ellerinden alınıyor

Öncelikle, İzmir'de kent planlamasının, engellilerin sosyal yaşama ya da kent yaşamına katılmasını kolaylaştıracak şekilde olduğunu söylemek zor. Ayrıca, engellilerin ağırlıklı olarak yoksul ailelerin fertleri olduğu düşünüldüğünde, karşılarına bir de ekonomik sorunlar çıkıyor. Adeta, koca bir ömür dört duvar arasında geçebiliyor. Engellilere ücretsiz ulaşım hizmeti sağlanması bu kadar önemliyken, uzun yıllar bu hizmeti veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellilerin haklarını ortadan kaldırıyor. Belediye, bu aydan itibaren yeni bir uygulamaya gidiyor.

CHP'li Büyükşehir Belediyesi, Kart Yönetmeliği'nde yeni düzenleme yaptı. Buna göre, engelli kartlarında kontörlü sisteme geçildi. Engelli kartlarına yıllık 750 kontör yüklenecek. Bu durumda, engelliler günde sadece iki kez otobüse binebilecek.

Yüzde 70 engelli zorunluluğu

Daha önce refakatçi kartı uygulaması olmazken yeni yönetmelik uyarınca refakatçilere de kart çıkarılması gündeme geldi. Yeni uygulamaya göre; refakatçi kartı alabilmek için, refaket edeceği kişinin tam teşekküllü hastaneden en az yüzde 70 engelli olduğuna dair heyet raporu alması gerekiyor. Refakatçi kartı zihinsel, görme, ortopedik engellilerle, spastik, otistik ve daum sendromlu ve 'ağır engellilere' verilecek. Yeni uygulama ile refakatçilerin de engelliler gibi elektronik kartı olacak.

Arıkan: Engelliler eve mahkum olacak

Yeni uygulamayı Türkiye Beyaz Ay Derneği İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan'la konuştuk. Salih Arıkan, daha önce ücretsiz yararlandıkları ulaşım araçlarının sınırlandırılmasına tepki gösterdi, "Engellilerin çoğu ekonomik durumu düşük aileler ve engelliliğin temel kaynaklarından biri de bu ekonomik ve sosyal kültürel düzeyin düşük olması. Artık daha fazla hak kaybı yaşayacağız. Engelliler şehir içinde çok hızlı hareket edemiyor. İlk gelen otobüse binebilmek bile her zaman mümkün olmuyor. Hal böyle olunca günde iki kereden daha fazla biniliyor otobüse. 750 kontörü kat kat aşacaklarını düşünüyoruz. Ve bu da ciddi hak kayıplarını getirecek" dedi.

Arıkan, uygulamayı, "engellilerin eve hapsolması sonucunu doğuracak" şeklinde yorumladı. Arıkan, refakatçilere kart zorunluluğu getirilmesini de "eve hapsolma"yı arttıran bir uygulama olarak değerlendirdi. Daha önce engelli raporlarında engel durum ve derecesinin yazdığını belirten Arıkan, "Yeni uygulama ile engel durum ve derecesi değil, 'ağır engelli' ibaresi isteniyor. Ağır engelli ibaresi ise çoğu raporda yok. Bu da engellilerin refakatçisiz otobüse binmelerini gerektirecek ki özellikle ağır bedensel engelli, zihinsel özürlü ve ruhsal problemi olan arkadaşlar tek başlarına, refakatçisiz hareket edemeyecekleri için engellilerin eve hapsolması sonucunu doğuracak" dedi.

Beyaz Ay Derneği Şube Başkanı, bu karar değiştirilinceye kadar tepkilerini en üst mercilere taşıyacaklarını ve yapılması gereken tüm demokratik eylemleri yapacaklarını ifade etti.

Engelliler Meclisi sözü unutuldu

Geçtiğimiz yıl yapılan yerel seçimlerde, her adayın olduğu gibi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da gözdesiydi engelliler. Çeşitli sözler verildi. Bu sözlerden biri de bir Engelliler Meclisinin kurulmasıydı. Bu meclis, belediyeye engellilerin yaşamının kolaylaştırılması için önerilerde bulunacaktı. Geçen yıl 10–16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, engellilere ayrıca bir kez daha "engelliler meclisi" projesini hayata geçireceklerini söylüyordu.

Ancak böyle bir meclis hala kurulmadığı gibi, engelliler var olan haklarını da kaybetmeye başladılar.

Kültür Merkezi artık depo

Engellerin ücretsiz ulaşım hakkının ellerinden alınmasının yanı sıra başka İnciraltı'ndaki Engelli Eğitim ve Kültür Merkezi de kapatıldı. Orası artık bir depo olarak kullanılıyor. Belediye bünyesinde kurulan Engelliler Koordinatörlüğü masası da lağvedildi.

Oysa Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, 29 Mart yerel seçimlerinde, "Engelli yurttaşlarımızı himaye etmiyoruz; onları toplumla bütünleştiriyoruz" diyordu.

“Bize sadaka veriyorlar”

Salih Arıkan da büyükşehir belediyesinin engellilere ilişkin hizmetlerinden memnun olmadıklarını belirtiyor: "Kendilerini sosyal demokrat ve halkçı olarak ifade eden belediye, engellilerle ilgili yapılan çalışmalarda tamamen farklı tavır sergiliyor. Engellilerle ilgili yapılan çalışmalar bize verdikleri bir sadaka niteliğinde. Sadaka kültürünü eleştirmelerine rağmen bize bu tavrı gösteriyorlar. Biz, yasalar neyi emrediyorsa o çalışmaların uygulanmasını istiyoruz."

2005'de yayımlanan 5378 Sayılı Engelliler Yasası'nda, büyükşehir belediyelerin engellilere yönelik hizmetleri belirlenmiş. Yasa yürürlüğe girdikten sonra 7 yıl içinde engellilere yönelik düzenlemeler yapılması gerekiyor. Ancak toplumsal yaşamda dezavantajlı durumda olan ve pozitif ayrımcılık tanınması gereken engellilerin yasalarla güvence altına alınmış hakları dahi tanınmıyor.

Atilim.org