Biz de Varız
ENGELLİ HABERLERİ => ENGELLİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Ocak 20, 2010, 01:36:41 ÖS
-
(http://img15.imageshack.us/img15/4484/77703025.png) (http://img15.imageshack.us/i/77703025.png/)
ALANYA Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği (Patika) ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Kaynaştırma Eğitim Semineri” dün gerçekleştirildi.
Seminere konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Tevhide Kargın ve Doç. Dr. Funda Acarlar katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Milli Eğitim Müdürü İbrahim Köseoğlu, Alanya'da 20 sene önce engelli öğrencilerin eğitim alabilecekleri bir okul yaptırmayı planladıklarını ve öncelikle ilçede yaşayan engellilerin profilini araştırmak istediklerini anlattı.
Ancak o dönemde engelli çocuklara sahip bir çok ailenin yapılan araştırmaya dahil olmak istemediklerini dile getiren Köseoğlu, ilçede şartların zamanla değiştiğini, bugün Alanya'da 6 adet özel eğitim kurumunun olduğunu belirtti.
Engelli olmanın artık dezavantaj olmadığını anlatan Köseoğlu, katılımcılara ilçeye yapılması planlanan bir özel öğretim kurumunun da müjdesini verdi. Başta otistik olmak üzere pek çok engelli öğrenciye hizmet verecek okulun Kuzey Alanya'da 4 bin metrekare alan üzerine kurulacağını bildiren Köseoğlu, engelli öğrencileri devlet koruması altına alacaklarını sözlerine ekledi.
Köseoğlu'nun ardından söz alan Doç. Dr. Kargın, önceleri engelli öğrencilere ayrı eğitim kurumlarında eğitim öğretim verildiğini, ardından ise her çocuğun belli bir eğitim potansiyelinin olduğunun fark edildiğini bildirdi. Doç. Dr. Kargın, ayrı ortamlarda eğitimin çocuklar arasında ayrıştırmaya yol açtığının gözlenmesi ile birlikte kaynaştırma eğitimlerine başlandığını aktardı.
Kaynaştırmanın bu günlerde bütünleştirme yolunda ilerlediğini kaydeden Kargın, “Bütünleştirmeden kastımız engelli vatandaşlarımızın sadece okul sıralarında değil tüm ortak yaşam alanlarında özgürce hareket etmelerini sağlamak. Bir ülkenin gelişmişliği sokaklardaki engelli vatandaşların çokluğu ile doğru orantılıdır. Biz kaynaştırma programını yasal olarak kabul ettik ancak uygulamada sıkıntı var. Kaynaştırma programı kapsamında her çocuk kendi akranları ile birlikte mahallesindeki okula gitmeli. Kaynaştırma sadece engelli ve engelsiz öğrencilerin aynı sınıfta eğitim almasını ön görmüyor, kaynaştırma gerekirse öğrenci ve öğretmenlerin destek eğitimleri alması gerektiğini belirtiyor. İnsanları okul sıralarında engelli ve engelsiz olarak ayırmak bence insan haklarına aykırı. Eğitim, sabır ve özveri ister” diye konuştu.
Yeni Alanya