Biz de Varız

ENGELLİ HABERLERİ => ENGELLİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Ocak 08, 2010, 12:26:17 ÖS

Başlık: Engellileri dikkate almayan projeler onaylanmayacak
Gönderen: melleseferi - Ocak 08, 2010, 12:26:17 ÖS
(http://img696.imageshack.us/img696/3935/1518u.jpg) (http://img696.imageshack.us/i/1518u.jpg/)

Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma Merkezi, engelliler için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Kadıköy Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan Engelliler Meclisi'nden seçilecek bir üye Kent Konseyi yürütmesinde görev yapacak. Bu çalışmaların yanı sıra Kadıköy'de engellilere uygun olmayan yapılara da izin verilmiyor.

Kadıköy Belediyesi, bu uygulamayla imar yönünden proje kapsamında engellilere, önündeki engellerin kaldırılması yönünde destek olmayı amaçlıyor. Yapıların engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde imar edilmesini sağlayan yasal düzenlemeler yapılmış durumda.

3194 Sayılı İmar Kanunu'nun ilgili belediyelere ve Büyükşehir Belediyelerine verdiği yetkiye dayanılarak özürlüler için yeniden düzenleme yapıldı. Resmi ve umumi binalarda (kamuya açık binalarla) ilgili uyulması zorunlu kurallar zaten önceki yönetmelikte vardı. Bu defa 23.06.2007 tarihli İstanbul İmar Yönetmeliği'nin 20. Maddesinde engelliler için yeniden düzenleme yapıldı. Engellilerle ilgili olarak 20. Madde'yle Şehirsel çevrenin resmi ve halka açık binalarla, halka açık tesis ve alanların özürlüler ve yaşlılar için ulaşılabilir hale getirilmesi için ilişkin kurallar yeniden düzenlendi. Özel binalarla ilgili İstanbul İmar Yönetmeliği'nde düzenlenen yeni Madde'de (6-10 maddelerinde) şöyle deniliyor:

“Su basman katına merdivenle çıkılan asansörlü binaların tamamı ile asansörsüz binaların toplam daire sayısı 8 veya toplam inşaat alanı 800 m2 ve daha fazla olanların da özürlülerinde ulaşılabilmesi için uygun eğimde rampa yapılması veya merdivene bitişik 0.80x1.00 m2 lik özürlü asansör yapılması zorunluluğu getirilmiştir”

Kadıköy Belediyesi İmar Müdürlüğü İmar Müdür Yardımcısı Bihterin Güven de Gazete Kadıköy’e konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Kadıköy Belediyesi İmar müdürlüğü olarak 2007 yılında çıkan İmar yönetmeliği kapsamında kanuna uygun olarak çıkarılan yönetmelik çerçevesinde hazırlanan projeleri kontrol ederek onay veriyoruz. Proje bu yönetmeliğe uygun değilse onay vermiyoruz. Zaten bu yönetmelik önceleri resmi ve umumi binalarda (kamuya açık binalarda) uygulanıyordu. Şimdi bunun dışında kalan binalarda da bu yönetmelik uygulamaya başlandı. Belediyemizin iskan bürosu elemanları da binaya giderek, projeye uygun olup olmadığı konusunda kontrollerini yapıyor"

Kadıköy Belediyesi'nin bu yönetmelik çıkmadan önce 2002 yılında uygulamayı başlattığını da vurgulayan Bihterin Güven, sözlerine şöyle devam etti:

"Özürlüler ile ilgili yönetmelikler daha önce de zaman zaman yayınlandı ve tadil edildi. Kadıköy Belediyesi'nin engelliler için bunların dışında da birçok çalışması var. Müdürlük olarak bizim çalışmamız; imar yönünden proje kapsamında engellilerin önündeki engellerin kaldırılması yönünde destek olmak ve yönetmeliklerin uygulanması yönünde çalışmaları sürdürmek. Bu kanuna uygun yönetmelik çıkmadan önce Kadıköy Belediye Başkanımız Selami Öztürk’ün direktifi doğrultusunda biz zaten 2002 yılından itibaren Kadıköy ilçe sınırları içerisinde projesi tastiklenen bütün binaların projelerinde engelli rampası ve asansörü bulunması şartını arıyoruz"

Kanun, engelliler için yeniden düzenlendi

Engellilere dair yasanın kabul edilmesiyle birlikte Kat Mülkiyeti Kanunu'nun (KMK) 42. maddesinde de bir değişiklik yapılarak engellilerinin yaşamı kolaylaştırılmaya çalışılıyor.

Kat Mülkiyetine tabi olan yerlerde (apartman, site vb) yaşayan engellinin, yaşamını kolaylaştıracak değişiklikler yapması gerektiğinde, kat maliklerine başvurup kat maliklerin çoğunun ve bu yerin arsa payının çoğuna sahip olanların onayını alması gerekmekteydi. Hatta bazı durumlarda tüm kat maliklerinin oluru gerekiyordu (KMK 19. madde). Onay verilmezse yapacak bir şey yoktu. Örneğin 4. katta oturan ve tekerlekli sandalye kullanan bir kişinin, apartmana asansör yapılmasını istiyorsa kat sakinlerinin çoğunu ikna etmesi gerekiyordu. Kat sakinleri ise genelde buna karşı çıkıyor, dava açıkladığında da mahkemeler engelliler aleyhine karar veriyordu.

Şimdi kanunda yapılan değişiklik ile kat mülkiyetine tabi olan yerin ortak alanı ve çevresi engellinin yaşamını kolaylaştırıcı şekilde düzenlenebilecek. Kanunda buna "tadilat" deniliyor.

Bu tadilatlara başka örnekler vermek gerekirse; sitenin içinde bulunan basamaklara rampa ve göremeyenler için sesli uyarı cihazları sayılabilir.

Burada getirilen yenilik, her engellinin yaşamı için zorunluluk göstermesi halinde bütün kat maliklerinin olurunun aranmasına gerek kalmaması.

İmar Yönetmeliği'ndeki değişiklik ise, 2007 yılından sonra yapılan binaların projelerinde engellilerin engellerinin kaldırılmasına yönelik değişiklikler. 2007 yılından önce yapılan yapılarda da engelli vatandaşlar, Kat Mülkiyeti Yasası'nda yapılan değişiklikliği kullanarak düzenleme yapılmasını talep edebilecek.

Kaynak: Gazete Kadıköy