Biz de Varız
HABER MERKEZİ => HABER MERKEZİ => SAĞLIK HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Mart 25, 2016, 02:34:39 ÖS
-
Panik Atak Hastalığı Nedir ??
Panik atak hastalığı genel olarak hastalarda, endişe, korku, sıkıntı duygularıyla zaman zaman nöbetler şeklinde gelen rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bazı panik atak hastalarında, psikolojik sorunlarda görülebiliyor. Panik anında fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklarla hasta paniğe kapılır ve daima kötü şeylerin olacağını düşünür. Panik atağı sonrası hasta kendini yorgun ve bitkin hisseder, yalnız kalmak istemez.
Panik Atak Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
Ölmekten korkmak, çıldıracağını, aklını kaçıracağını düşünme,Çarpıntı ve kalp atışının rahatsız edici derecede, fırlayacakmış gibi atması,Göğüs sıkışması ve ağrıBaş dönmesi, bayılacak hissi,Nefes almada zorlanma, oksijen yetmediği hissi,Bulantı,Karın ağrısı,Ortama ya da kendine yabancılaşma, algılamada zorluk çekme,Gerçek bir çevrede olmadığı hissine kapılma,Titreme, vücutta uyuşma karıncalanma hissi, terleme,
Panik atak hastalarının hepsi elbette ki bu belirtilerin hepsini yaşamıyor, bu belirtiler yaşayabileceği durumlardır. Bu belirtilerden en az 4 tanesini yaşıyorsanız eğer panik atak rahatsızlığınız olma ihtimali bulunuyor.
Panik Atak Rahatsızlığı Neden Ortaya Çıkar?
Kesinleşmiş bir nedeni olmamakla birlikte, çoğunlukla nedensiz olarak ortaya çıktığı biliniyor. Genel bir kanıya göre beynin yan kısmının fonksiyonunu yitirmesi sonucu ya da kimyasal maddelerden dolayı ortaya çıktığı düşünülüyor. Birçok hastalığı tetiklediği gibi ‘Stres’ panik atak rahatsızlığının önemli tetikleyicilerinden. Stresli bir hayattan uzak durmak hastalıktan korunma yolları arasında yer alıyor.
Bunların dışında;
Kapalı ortamlarda bulunma, kalabalık ve mecburi ortamlar,Kan şekeri düşmesi, vitamin eksikliği, kansızlık,Kafeinin fazla gelmesi,Tiroid bezi bozuklukları,Beyinde oluşan tümörler,Epilepsi hastalığı,Kalp ve akciğer rahatsızlıkları,Alınan ilaçların yan etkileri,Depresyon ve sinir durumu,
Vücudu etkileyecek uyarıcı madde kullanımı ve ani kesilmesi durumları,*gibi durumlarda panik atak rahatsızlığının tetikleyicilerinden olarak bilinmektedir.
Panik Atak Rahatsızlığında Kimler Risk Altında?
Rahatsızlık her yaş grubunda ortaya çıkabilirken, yirmili yaş gruplarında daha fazla görülmekte. Cinsiyete göre değerlendirme yapıldığı zamanda erkeklere oranlara kadınlarda daha fazla görülme ihtimali bulunuyor.*Panik atak rahatsızlığında genetik özellikler de etki edebiliyor, genetik yatkınlıktan dolayı aile ya da yakın akrabasında panik bozukluğu görülenler de görülme ihtimali de yükselebiliyor.
Toplum içerisinde baskılanmış olarak yaşayan ya da kendini ifade edemeyen, içine kapanık ve asosyal insanlarda da görülme ihtimali biraz daha yüksektir. Bu gibi durumlarda olan kişiler panik atak rahatsızlığına yakalanmamak adına, duygularını dışarı vurmalı, kendilerini bastırmamalıdır. Suçluluk duygusuna kapılma, kafasında daima sorunlarla uğraşan ve daima mükemmeliyetçi her şeyi kontrol etme duyusuna sahip insanlarda panik atak rahatsızlığının risk grubunda yer alıyor.
Rahatsızlık yaşayan hasta rahat edeceği bir yere oturmalı ya da uzanmalı. Telkin verme yoluyla rahatsızlığın üstesinden gelmeye ve bu durumun geçici olduğuna ikna etmeli kendisini. Rahatsız edici, tetikleyici faktörlerden uzaklaşmalı, üzücü ve paniğe neden olacak durumlardan uzak durulmalı.*Hastanın rahatsızlığı yenmesinde kendisini kontrol etmesi çok önemli, kendine telkin yoluyla ve düşünceyle kendini rahatlatmalı. Nefes alış verişleri yavaşlatılmalı paniği daha fazla tetiklediği için. Atak sırasında keyif verici madde, tütün ürünleri ya da kafeinli gıdalardan uzak durulmalı ... sevgilerimle . alıntı