Biz de Varız
ENGELLİ HABERLERİ => ENGELLİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Ocak 20, 2015, 12:43:38 ÖS
-
Çocuğum Eşya Değil niye İcrayla Görüyorum?
(http://yasadikca.com/Client/Image/Upload/Article/engelli-baba-ayhan-akgul-icra-cocuklarini-goruyor.gif)
850 lira engelli maaşı alan Ayhan Akgül, çocuğunu ayda 2 kez görebilmek için her ay 640 lira ödemek zorunda olduğunu söyledi
Eşinden boşandıktan sonra çocuğunu ancak icra yoluyla görebilen İzmirli Ayhan Akgül, yaşadığı zorlukları anlatırken, bu soruna çözüm bulunmasını istedi. 850 lira engelli maaşı alan Ayhan Akgül, çocuğunu ayda 2 kez görebilmek için her ay 640 lira ödemek zorunda olduğunu belirterek isyan etti. Akgül, "Benim çocuğum eşya değil ki icra yoluyla onu göreyim" dedi.
Felç geçirdi
Eşinin, bir sabah 9 yaşındaki çocuğunu da alarak evden ayrıldığını ve bu üzüntüsü nedeniyle beyin kanaması geçirdiğini söyleyen Akgül, "Aylarca hastanede yattım. Beyin kanamasından sonra vücudunun sol tarafına da felç geldi. Tedavim sırasında boşanma davası açan eşimin, mehkeme tebligatını da alınca bir kez daha yıkıldım. Hasta halimle mücadele edemedim. Ailesimin yanına Erzurum'a geri döndüm. 4 yıl çocuğumu göremedim. Mahkemenin verdiği, ayda 2 kez çocuğumu görme hakkını kullanmak için bir süre önce yeniden İzmir'e yerleştim" dedi.
Geçirdiği beyin kanaması sonucu engelli olan ve 850 lira TL ile geçinen Akgül, "Çocuğumu görebilmem için icra yoluyla harç yatırmam gerekiyor. Bu da 318 lira ve ayda 636 lira yapıyor. Buna gücüm yok. Hem benim çocuğum bir eşya değil ki icra yoluyla onu göreyim" dedi. Akgül, bu konuda bir çok kesimden icra uygulamasının kaldırılması yönünde talepler yapıldığını ancak adım atılmadığı belirterek, "Çocukların mutluluğu için böyle bir adım atılması şart" diye konuştu.
Neden icra dairesi?
Parçalanmış çocuklu ailelerin evlat hasretinin yasadaki karşılığı, İcra ve İflas Kanunu'nda yer alıyor. Anne ya da babanın, çocuğunu nasıl göreceği, kanunun 25. maddesinde belirtiliyor. Yasaya göre "Çocukların teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilamların icrası" icra müdürü aracalığıyla yapılıyor. Çocuk tesliminde polisin yanı sıra, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nca görevlendirilen sosyal çalışmacı, pedagog, psikolog veya çocuk gelişimcisi gibi bir uzmanın hazır bulunmasıyla yerine getiriliyor. Kendisine mahkeme kararıyla verilen hakkı kullanmak isteyen anne ya da baba, bulunduğu bölgenin icra müdürlüğüne başvuruyor. 318 lira harç yatırdıktan sonra icra memuru, polis ve çocuk olduğu için sosyal hizmet uzmanı ile birlikte anne ya da babanın evine gidiliyor. Burada "Borçlu: Anne, Alacaklı: Baba, Borç Miktarı: Çocuk Teslimi" ibaresinin yer aldığı icra emri imzalanıyor.
19.01.2015 - Yeni Asır