Biz de Varız

ENGELLİ HABERLERİ => ENGELLİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Haziran 26, 2013, 11:14:33 ÖÖ

Başlık: Yetim Maaşındaki “Sakatlık” Kalkıyor
Gönderen: melleseferi - Haziran 26, 2013, 11:14:33 ÖÖ
Yetim Maaşındaki “Sakatlık” Kalkıyor

(http://www.yasadikca.com/Client/Image/Upload/Article/yetim-maasi.gif)

Sosyal güvenlikte bir ‘sakatlık’ daha ortadan kakıyor. Bilindiği gibi, engelli erkekler 2003’ten 2008’e kadar Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı üzerinden “yetim maaşı” alıyordu. 2008’de 5510 Sayılı SGK Kanunu ile bu üç kurumun tek çatı altında toplanmasıyla bazı uygulamalar da değişikliğe uğradı.
 
Bu değişiklikle birlikte SGK, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce erkek engellilere yapılan aylık ödemeleri ‘haksız kazanç’ gerekçesiyle geri istemeye başladı. İstenen fahiş tutarları ödeyemeyen engelliler kapılarına icra dayanınca neye uğradığını şaşırdı.
 
Maaşlar İcralık…
 
Çünkü SGK’ya göre 2008’den itibaren yapılan düzenlemelerle birlikte erkek engellilerin mağdur sıfatı da ortadan kalkmış oluyordu. Yüzde 100 görme engelli Süleyman Tamer Dinçgör’ün de aldığı yetim maaşından dolayı kapısına icra dayandı. Ancak Dinçgör, 2003’ten başlayarak 2008’e kadar aldığı 65 bin TL’yi SGK’ya iade etmek istemedi. Dinçgör, bu mağduriyeti, avukatı Turgay Özcan aracılığıyla İstanbul Anadolu 1. İş Mahkemesi’ne taşıdı.
 
Mahkeme ‘Dur’ Dedi
 
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 2003’ten itibaren babasından aldığı 65 bin lirayı ‘mağdur olmadığı’ gerekçesiyle geri istemesi üzerine İstanbul Anadolu 1. İş Mahkemesi’ne dava açan Dinçgör, avukatı Turgay Özcan aracılığıyla eşitlik ilkesi gereği uygulamadan erkeklerin de faydalanması gerektiğini savundu. Özcan, “Kadın, özrü olmamasına rağmen, kadın olma sıfatıyla mağdur ediliyor. Ancak erkek, özrü olmasına rağmen, sadece erkek olduğu için mağdur kabul edilmiyor” dedi ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.
 
Ve mahkeme Dinçgör’ün “mağdur” olduğuna karar vererek davanın onanması için dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi.
 
Engelli Hakları Federasyonu Hukuk İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve davacı Avukatı Turgay Özcan, gelişmelerin üzerine şu açıklamayı yaptı:
 
“Anayasa Mahkemesi bu kararı Anayasa’da engellilere verilen pozitif ayrımcılık ilkesi çerçevesinde onaması muhtemel. Şimdi sonucu bekliyoruz.”
 
Özetle Avukat Özcan’ın engelli hakları için verdiği mücadele bazı hakların yeniden kazanılmasını sağlamış.
 
Artık engelli erkekler de ‘mağdur’ sıfatıyla yetim maaşından yararlanabilecek. / Cemalettin Gürsoy
 
 
22.06.2013 - Sabah