Biz de Varız

KAYSERİ DİYALİZ HASTALARI FORUMUNA HOŞ GELDİNİZ => KAYSERİ DİYALİZ HASTALARI FORUMUNA HOŞ GELDİNİZ => Genel-Sohbet muhabbet genel konular => Konuyu başlatan: melleseferi - Mart 23, 2013, 05:15:59 ÖS

Başlık: Hastalar organ bağışı çağrısı yaptı
Gönderen: melleseferi - Mart 23, 2013, 05:15:59 ÖS
(http://www.yurtgazetesi.com.tr/images/haberler/hastalar_organ_bagisi_cagrisi_yapti_h21903.jpg)

ANKARA- Organ Bağışı Haftası'nda, organ nakliyle hayata yeniden tutunan hastalar, tüm vatandaşlara organ bağışı çağrısında bulundu.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde organ nakli yapılanlarla doktorların da katıldığı etkinlik düzenlendi.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Paç, toplantıdaki konuşmasında, Türkiye'deki ilk organ naklinin 1968'de hastanelerinde Dr. Kemal Beyazıt'ın yaptığı kalp nakli olduğunu anımsattı.

O günden bugüne çok sayıda organ nakli merkezinin faaliyete geçtiğini bildiren Paç, ancak organ ihtiyacının yeterli ölçüde karşılanamadığını söyledi. 

Türkiye'de kalp yetmezliği sorunu yaşayan yüz binlerce hasta olduğunu, bunların binlercesinin de kalp nakline ihtiyaç duyduğunu belirten Paç, ''Ulusal Merkez verilerince kalp bekleyen 321 hastanın, 35'i hastanemizde. Buradan özellikle vurgulamak istediğimiz, Türkiye'de yapılan organ bağışı yetersiz kalmaktadır. Türkiye'de, Avrupa ülkelerinin 10'da 1'i kadar organ bağışı yapılmaktadır. Organ bağışının önemini ülkemiz genelinde yaymalıyız'' diye konuştu.

Prof. Dr. Erden Birol Bostancı da karaciğer nakillerine ilişkin bilgi verdi. Türkiye'de milyonda 3 olan organ nakli oranının, gelişmiş ülkelerde milyonda 26 olduğuna işaret eden Bostancı, ''Bunu geliştirmeliyiz çünkü, organ bulamayınca biz de hastanın yakınının karaciğerinden parça alıyoruz ki bu dünyada tercih edilen bir uygulama değil. Bu hastaların uzun süre yaşama ihtimali var. Organ nakli hayat kurtaran, desteklenmesi gereken bir işlem. Karaciğer nakli için her gün bir organ bulsak, bunu nakledebilecek bir kapasitemiz var. Ayrıca hastanemizin pankreas ve ince bağırsak nakli yapmak gibi yeni amaçları var'' dedi.

ÇOCUKLARIMIN DÜĞÜNÜNÜ GÖRMEK İSTİYORUM
İzine ayrılacağı bir dönemde komada olan ve organ çağrısı yapılan hasta için organ bulunduğu haberi geldiğini anlatan Bostancı şöyle konuştu:

''Tüm hazırlıklarımı yaptım, ailece tatile çıkacağız tam evden çıkmak üzereyken telefon geldi. Ailemden 15 dakika izin aldım, hastaneye geldim. Baktım hasta gencecik, yakışıklı, yatağa sığmayan bir delikanlı. Naklini yaptık, hasta sabah annesinin yemeklerini istedi. Nakil sonrası, hastaların yüzünde o mutluluğu görüyoruz...''

Azeri ve 2 ayağı da olmayan bir hastaya, ameliyat sonrası dolaşım sıkıntısı olur diye karaciğer nakli yapmada tereddüt ettiklerini belirten Bostancı, ''Ama hasta buradan ayrılmıyordu. Bir gün bunu hastaya söyledik, o da tekerlekli sandalyesinden inerek bir iki takla attı, kanepeye çıkıp bize aktif olduğunu gösterdi ve 'Benim 2 çocuğum var, onların düğününü görmek istiyorum' dedi. Daha sonra nakil yapıldı, hasta şu anda sağlıklı ve mutlu.''

GECEM GÜNDÜZÜM YOK
Kalp nakli olan  Remziye Kabacı nakil sonrası sevincini şöyle anlattı:

''Yemem, içmem, gecem, gündüzüm yoktu. Şimdi kalbim 16 yaşında atıyor. Ordu'dan, 16 yaşında trafik kazası sonucu hayatını kaybeden bir gençten geldi kalp. Herhalde Laz olacağım, balık yiyeceğiz bundan sonra... Benim dışımda 4 kişiye daha hayat verdi. Çok mutlu oldum, onun ölümüne değil ama kendi hayatım için çok mutluyum. Herkes organlarını bağışlasın, toprakta çürüyeceğine bir insana hayat versin.''

Hastanede 16 yıl önce kalp nakli yapılan İbrahim Tarlacı da duygularını şöyle ifade etti:

''1982 yılından beri hastaydım. 1998 yılında kalp nakli yapıldı. Nefes alamıyordum, yürüyemiyordum şimdi çok memnunum. Huzurlu, mutlu normal bir hayat yaşıyorum. 21 yaşında genç bir kadının kalbini taşıyorum. İlk duyduğumda organ naklinin ne olduğunu dahi bilmiyordum, nakil yapıldıktan sonra değerini anladım. Tüm hocalarıma teşekkür ediyorum, hepsinin emeği var üzerimde, onlara borçluyum. Bir hastayı kurtarmak çok önemli ve güzel bir şey, vatandaşlarımızın organ bağışlamasını istiyorum.''

KIZIM BANA HAYAT VERDİ
Karaciğer nakli olan 53 yaşındaki Bekir Doğanay ise 23 yaşındaki kızının karaciğerinin bir parçasını kendine verdiğini belirterek, ''Yemek yiyemiyordum, çok halsizdim, vücudum sürekli su topluyordu. Kızım bana yeniden hayat verdi. Kısa sürede iyileştim, şimdi eskisinden 5 kata daha iyiyim. Organ bağışı yapılmasa kurtulan bu hastalar hayata veda edebilirlerdi'' dedi.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Paç, toplantının sonunda organ bağış formlarının hazır olduğunu belirterek, salondakileri organlarını bağışlamaya davet etti.
Anahtar Kelimeler: Organ Bağışı Haftası, Organ Nakli, Türkiyede Organ Nakli, Organ Bağışı

yurtgazetesi.com.tr