Biz de Varız
KAYSERİ DİYALİZ HASTALARI FORUMUNA HOŞ GELDİNİZ => KAYSERİ DİYALİZ HASTALARI FORUMUNA HOŞ GELDİNİZ => Genel-Sohbet muhabbet genel konular => Konuyu başlatan: melleseferi - Ocak 16, 2013, 12:19:17 ÖS
-
(http://www.bobreknakli.tv/wp-content/uploads/Organ-Nakli-Sonrasi-Tedaviye-Psikolojik-Uyum-373x280.jpg)
Organ Nakli Sonrası Tedaviye Psikolojik Uyum
Organ nakli sonrasında ciddi bir tıbbi tedaviye uyum süreci var. İlk etapta çok fazla sayıda ilaç oluyor. Bu ilaçları da çok düzenli kullanmak gerekiyor. Hastaların da psikolojik durumu iyi olmalı ki; bu süreci düzenli olarak devam ettirebilsinler.
Organ nakli olmuş bazı kişilerle, tedaviye uyumda problem yaşayabiliyoruz.
Özel hayatlarında yaşadıkları birtakım problemler, ailevi sorunlar, bazı kişisel problemler kişilerin umutsuzluğa kapılmasına, morallerinin bozulmasına yol açıyor. Kendi psikolojik durumlarının olumsuzluğu tedavi uyumsuzluğuna da neden olabiliyor.
Bu biraz da depresyon ve kaygıyla açıklayabileceğimiz bir tablo. Depresyon probleminin temelinde; umutsuzluk, çaresizlik, bıkkınlık, hüzün gibi bazı duygular hakim. Bu duygular beraberinde “Bu ilacı artık kullanmasam da olur.” ya da ilaçlardan çok çabuk sıkılmayı getiriyor.
Depresyonun belirtilerinden biri de unutkanlıktır. İlacını unuttuğunu söyleyenler oluyor. Bu etkenler tedaviye uyumsuzluğa ve beraberinde de nakledilen organın işlevine devam edememesine neden oluyor.
Sadece hastalara ilaç vererek sağlığını devam ettirmek mümkün değil. Organ naklinde hastanın işbirliği de çok önemli. Aslında beden sağlığı ve ruh sağlığı bir bütün olarak ilerliyor. Dolayısıyla hastaları da bu açıdan bilgilendirmek gerekiyor.
Nakilli kişiler, organ nakli sonrasında kendilerinde uyumsuzluk hissettiklerinde mutlaka doktorlarıyla paylaşmalıdırlar. Bu konuda desteği almalılar ki; nakledilen organ işleyişine düzgün olarak devam etsin.
Aksi takdirde tedaviye uyumsuzluk nedeniyle yaşanabilen bazı tıbbi sorunların bazen önü alınamıyor ve daha büyüyerek devam ediyor. Bu nedenle hastanın psikolojik durumu daha da bozulabiliyor. Bu çark kendini tekrar eden bir hal alıyor. En başta önlem alıp, gerekli psikolojik desteğin sağlanması şart.
Uzm. Psk. Zeren Kadıoğlu bobreknakli.tv