Biz de Varız
HABER MERKEZİ => HABER MERKEZİ => TEKNOLOJİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Eylül 27, 2012, 04:01:17 ÖS
-
(http://icdn.posta.com.tr/editor/HD/14/9/2012/fft2mm1197190.jpg)
Mısır'ın üç bin yıldan uzun bir süre önce ölen efsane firavunu Tutankamon hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı. İngiliz bir doktor, henüz 19 yaşında ölen firavunun sanıldığı gibi zehirlenerek öldürülmediğini öne sürdü
Mısır’ı M.Ö 1333-1323 yıllarında yöneten genç firavunun mezarı 1922 yılında arkeolog Howard Carter tarafından bulunmuş, o tarihten bu yana Tutankamon’un mezarı ve hayatı hakkındaki araştırmalar bilim insanları ve tarihçilerin vazgeçmediği konulardan biri olmuştu.
Tutankamon hakkındaki en büyük sorulardan biri, firavunun çok erken yaşta hayatını kaybetmesinin arkasındaki neden. Bugüne kadar genç firavunun ölümü hakkında birçok teori ortaya atıldı. Bunlar arasında cinayet, bir at arabasından düşmesi ve hatta hipopotam saldırısına maruz kalması bile vardı.
Imperial College London araştırma üniversitesinde cerrah olan Hutan Ashrafian, Tutankamon’un ölüm nedeni hakkında yeni bir iddia ortaya attı. Ashrafian, Tutankamon’un kalıtsal olarak taşıdığı epilepsi hastalığı nedeniyle ölmüş olabileceğini belirtti.
Washington Post’u haberine göre, Ashrafian, Kral Tutankamon’un kadınsı belirtiler ortaya koyan heykellerinden yola çıkarak böyle bir düşünceyi ortaya attı. Heykelleri ve hakkındaki yazılarda Tutankamon’un büyük göğüslere ve geniş kalçalara sahip olduğunun belirtildiğini ifade eden Ashrafian, bu durumun hormon salgısını bozarak temporal lobu etkileyen bir tür epilepsi hastalığına işaret ettiğini savundu. Ashrafian aynı zamanda, benzer hastalıkların Tutankamun’dan önce gelen ve yine genç yaşta ölen firavunların ölüm nedeni olabileceğini söyledi.
“HALÜSİNASYONLAR GÖRÜYORDU”
Ashrafian, Tutankamon’un kırık kalça kemiğine dikkat çekerek, kemiğin bir epilepsi nöbeti esnasında firavunun düşmesi nedeniyle kırılmış olabileceğini söyledi. Dahası, Tutankamon ve kendisinden önce gelen firavunların gördüğü dini halüsinasyonlar, hastalığın belirtilerinden biriydi.
Washington Post’a açıklama yapan Ashrafian, “temporal lobdaki hasarın güneş ışınına maruz kalındıktan sonra söz konusu halüsinasyonların ortaya çıkabileceğini, geçmişte yapılan araştırmalarda Kral Tutankamon’un ailesinde bu tür hastalıkların olabileceğinin anlaşıldığını” ifade etti.
Öne sürülen en son teori, geçmişte elde edilen teorilerle tamamen uyuşmuyor. 2010 yılında, DNA analizleri Tutankamon’un sıtma ve kemik bozukluğuna sahip olduğunu göstermiş, bu durum firavunun akraba evliliğinden doğmuş olabileceğine işaret etmişti. Bu bulgular ışığında Tutankamon’un sıtma enfeksiyonuyla deforme olmuş kalça kemiği nedeniyle ölmüş olabileceği ifade edilmiş ve bu araştırmaya ait makale Journal of the American Medical Association dergisinde yayımlanmıştı.
EPİLEPSİ DELİLLERİ KESİN DEĞİL
Tutankamon’un ve babasının mumyalarında göğüsleri bulunmuyor. Bu yüzden hem genç firavunun hem de babasının genetik bir bozukluk yüzünden kadınsı göğüslere sahip olup olmadığı net olarak anlaşılamıyor.
Buna rağmen, bilim insanları geçmişte yapılan analizlerde her iki mumyanın erkeklerde kadınlara benzeyen göğüsler gelişmesine neden olan jinekomasti veya marfan sendromuna işaret eden bulgular elde edemedi. Bir teori, Mısır’da tanrıların çift cinsiyetli olduğu inancından yola çıkarak Tutankamon’un da böyle tasvir edilmiş olması.
Bilim insanları, 2005 yılında yaptıkları CAT analizlerinde Tutankamon’un cinayete kurban gitmiş olabileceğini ortaya atmıştı. Firavun’un kafatasındaki çatlağın, mumyalama sürecinde değil, kafasına aldığı bir darbeden oluşmuş olabileceği ifade edilmişti.
posta.com.tr