Biz de Varız
HABER MERKEZİ => HABER MERKEZİ => TEKNOLOJİ HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Eylül 27, 2012, 03:50:16 ÖS
-
(http://icdn.posta.com.tr/editor/HD/22/9/2012/fft2mm1207385.jpg)
Güneş Sistemi'ndeki en büyük asteroitlerden biri olan Vesta'yı inceleyen Dawn (Şafak) uydusu, dev gök taşında su izine rastladı
Ceres’in ardından asteroit kuşağında yer alan en büyük ikinci gök taşı Vesta’da su bulunduğuna dair bulgu elde edildi. Asteorit kuşağını inceleyen Dawn, çapı 525 km olan gök cisminde ait analizinde, uçucu materyallerin buharlaşması sonucu gök taşının ekvator kısmındaki geniş bir alanın renk kazandığını tespit etti. Bu renklenmeye, çukurlarla kaplı yüzeyden buharlaşan ve muhtemelen su içeren minerallerin sebep olduğu düşünülüyor.
Dawn, Vesta’da kesin olarak su bulamamış olsa da, uzaydan gelen toz parçacıkları ve küçük gök taşlarının taşıdığı, su ile karışmış mineraller keşfetti. Bu minerallerin, hidrojene işaret ettiği ve gök taşının yüzeyinde hidroksil formunda bulunuyor olabileceği ifade edildi.
Uydunun gamma ışını ve nötron detektörüyle (GRAND) yapılan analizlerin başında yer alan gök bilimci Thomas Prettyman, “Vesta’nın yüzeyinde tespit edilen hidrojen, gök taşıyla düşük hızda çarpışmış olan diğer gök cisimlerinden gelmiş olmalı. Çarpışma hızının düşük olması, uçucu bu minerallerin Vesta’nın yüzeyinde kalmasını sağladı” dedi.
posta.com.tr