*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Anadolu Üniversitesi Erişilebilir Araç Projesi  (Okunma sayısı 1141 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Anadolu Üniversitesi Erişilebilir Araç Projesi
« : Mayıs 13, 2016, 01:23:05 ÖS »
Anadolu Üniversitesi Erişilebilir Araç Projesi



Anadolu Üniversitesi, engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımları konusundaki sorumluluğu çerçevesinde engelli öğrencilerine ve personeline yönelik projelerini hayata geçirmeye devam ediyor.Anadolu Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi tarafından hazırlanan "erişilebilir araç" projesi, 12-14 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 10. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı ile hayata geçiyor. Proje, özellikle hareket kısıtlılığı bulunan öğrenci ve personelin güvenli ve rahat bir şekilde üniversite kampüslerine erişilebilirliğini sağlamayı hedefliyor.
Proje hakkında bilgi veren Engelli Öğrenciler Birimi Müdürü Doç. Dr. Osman Tutal, üniversitede öğrenimlerini sürdüren engelli öğrencilere yönelik yürüttükleri çalışmalarda gereksinimlerin belirlenmesi ve problemlerin ortadan kaldırılması üzerine çözüm önerileri hazırladıklarını belirtti. Projenin böyle bir süreçte hareket kısıtlılığı bulunan öğrencilerin talepleri de dikkate alınarak hayata geçirildiğini belirten Tutal, engelli öğrenciler ve personelin bir plan çerçevesinde evlerinden okullarına ya da üniversite kampüsleri içinde güvenli seyahat yapabileceklerine vurgu yaptı. Doç. Dr. Tutal, "Erişilebilirlik kesintiye uğramadan sürdürülebilirse bir anlam taşımaktadır. Böyle bir hizmetin yalnızca kampüs içinde verilmesi erişilebilirliği sağlamayacağı gibi kampüs dışında sunulması da erişilebilirliği sağlamaz. Dolayısıyla, yapılacak kentsel ölçekteki seyahatlerin kesintisiz ya da engelsiz bir şekilde sağlanması gerekmektedir. Erişilebilir araç projesi, gereksinim duyanlara bu hizmeti en azından evden okula kesintiye uğramadan güvenli bir şekilde sunacaktır" dedi.
Yükseköğrenimde eğitim gören engelli öğrencilere yönelik hizmetlerin üniversitelerin engelli öğrenci birimleri ve eşgüdüm içinde çalıştıkları diğer birimler tarafından sağlandığına değinen Doç. Dr. Osman Tutal, kendilerinin de bu bilinçten ve sorumluluktan hareketle engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek, eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlamak amacıyla projeler geliştirdiklerini kaydetti. "Erişilebilir araç" projesinin de özellikle hareket kısıtlılığı yaşayan öğrencilerin ya da personelin erişilebilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak ortaya çıkan önemli bir hizmet olduğuna dikkat çeken Tutal, bu tür hizmetlerin gelecekte kimi zaman taleplere bağlı olarak kimi zaman da kapasite ya da olanakların artırımı yoluyla farklı şekillerde sunulabileceğini dile getirdi.
 
Engelli Öğrenciler Birimi olarak özellikle öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca sorunların çözümünde ve gereksinimlerinin karşılanması sürecinde üniversite bünyesindeki diğer birimlerle de ortak çalışmalar yürüttüklerine değinen Doç. Dr. Osman Tutal, son olarak engelli bireylerin kent genelinde erişilebilirliğinin sağlanabilmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: "Erişilebilir araç projesi ile şüphesiz üniversite yerleşkelerine erişilebilirlik ya da yerleşke içi erişilebilirlik sağlanmış olacaktır. Erişilebilirlik kentsel ölçekte ele alındığında ise, yol, kaldırım, açık ve yeşil alanlardan toplu taşım sistemlerine, sağlık, sosyo-kültürel ve spor hizmetlerinden idari ve ticari yapıların erişilebilirliğine kadar zincirleme bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden, bu yapının erişilebilirliğinin bütüncül olarak planlanması zorunludur."
Eskişehir Haber