*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Tüm Dünyadan Gençler Üretimde Engelleri Aşmak İçin Türkiye'de Buluştu  (Okunma sayısı 610 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Tüm Dünyadan Gençler Üretimde Engelleri Aşmak İçin Türkiye'de Buluştu



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Ulusal Ajans işbirliğiyle System & Generation Derneği’nin destekleriyle düzenlenen Üretimde Engelliler için El Ele (Hands in Hands for Disabled in Production) isimli proje kapsamında çok sayıda ülkeden Türkiye’ye gelen gençler Ankara’da çok özel bir hafta geçirmek üzere bir araya geldi. Engelliler ile Üretim için El Ele isimli Erasmus+ Gençlik Hareketlilik Projesi kapsamında 11 ülkeden Türkiye’ye gelen gençler engelliler ile birlikte paylaştıkları bir haftalık deneyim sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda düzenlenen törenle YouthPASS Sertifikalarını aldılar.

11 ülkeden 44 katılımcı ile 19-25 Ocak tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştiren “Engelliler ile Üretim için El Ele” projesi kapsamında Türkiye, Litvanya, Romanya, Azerbaycan, Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ, İtalya, Bulgaristan, Rusya Federasyonu ve Polonya'dan gelen gençler Türkiye’de buluştu. Proje sürecinde gençler öncelikle Saray Engelsiz Yaşam Merkezinde bulunan Üretim Atölyelerinde zihinsel engelli gençlerle birlikte seramik, kokulu sabun, ağaç işleri, el işlemeleri vd. dallarda üretim yaptılar. Burada üretim için engel olmadığını müşahede eden gençler ayrıca Umut Evlerinde yaşayan engelli gençleri evlerinde ziyaret ederek, birlikte Türk yemekleri hazırladılar. Son olarak 24-25 Ocak tarihlerinde tüm katılımcı gençler Down Cafe ve bir alışveriş merkezinde engelli gençlerle birlikte ürettikleri ürünlerin satışını gerçekleştirdiler. Aralarında Down Sendromlu, fiziksel engelli ve kas problemi nedeniyle tekerlekli sandalyeli engellilerin de bulunduğu 44 kişilik grup, eğitmenlerin katkılarıyla yaygın eğitim teknikleri uygulamak suretiyle kendi ülkelerindeki ve ülkemizdeki engellilere ilişkin düzenlemeleri atölye çalışmalarında hep birlikte öğrendiler ve değerlendirdiler.

Engelliler ile Üretim için El Ele isimli Erasmus+ Gençlik Hareketlilik Projesi kapsamında 11 ülkeden Türkiye’ye gelen gençler engelliler ile birlikte paylaştıkları bir haftalık deneyim sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nda düzenlenen törenle YouthPASS Sertifikalarını aldılar. Törende çeşitli ülkelerden gençler proje kapsamında yaşadığı paylaşımları ve hissettiklerini paylaşan konuşmalar yaptılar.

Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi ise proje ile ilgili olarak gençlerin engellilerle birlikte yapmış olduğu paylaşımların kendilerini de heyecanlandırdığını belirterek “Yetenek ve beceriler ancak önyargılar tamamen ortadan kalkınca görülebilir. Buraya 11 ülkeden gelen siz gençler zihinlerinizde ve gönüllerinizde hiçbir engel bırakmadınız ve artık bir engelli için de üretimde aslında hiçbir engel olmadığını biliyorsunuz” dedi. Gençlerin paylaşımlarından çok mutlu olduğunu dile getiren Çiftçi, başka bir projeyle yeniden buluşma dilekleriyle tüm katılımcılara ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi konuşmasının ardından katılımcı gençlere sertifikalarını verdi.

“Engelliler ile Üretim için El Ele” Projesi

“Engelliler ile Üretim için El Ele” projesi ile Saray Engelsiz Yaşam Merkezindeki engelli bireylerin üretimlerini müşahede eden gençlerle birlikte toplumsal farkındalığın artırılması, engellilikle ilgili düşünce değişikliğinin teşvik edilmesi ve buna bağlı olarak kabullerin gelişmesi ve davranışların değişmesi, farklı kültürlerin bilgi ve tecrübelerinin paylaşılması ile zengin bir potansiyel geliştirilmesi, kısıtlı fırsata sahip genç bireylere daha fazla fırsat sunulması, kalıplaşmış yargılar ve önyargıların kırılması ve engellilik konusundaki farklı stratejilerin tartışılması hedeflendi. Proje ile gençler engelli olmanın aslında normal bir hayata sahip olmakta bir engel olmadığını, asıl engelin engelli insanların gelişimlerine mani olacak şekilde toplumun önyargıları ve engelli insanların birçok şeyi yapamayacağını düşünmeleri olduğunu gördüler.

27.01.2015 - eyh.gov.tr