*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: "Down İle Yaşamak" Konulu Panel Düzenlendi  (Okunma sayısı 922 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
"Down İle Yaşamak" Konulu Panel Düzenlendi
« : Temmuz 11, 2012, 05:17:54 ÖÖ »


Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda desteklenen ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Down-Up Projesi kapsamında düzenlenen "Down ile Yaşamak" konulu panel, Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda yapıldı.
 
Panelin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Sosyal konularda vatandaşların yanında olmak için çaba gösteren hükümetimizin yürüttüğü SODES Projeleri, yaşamın her alanında çok büyük katkılar sağlamaktadır" dedi.
 
Gaziantep’te sayıları 50’ye yaklaşan Down Sendromlu çocuk bulunduğunu vurgulayan Başkan Güzelbey, "Bu çocuklarımızın sosyal yaşama kazandırılmaları için hepimize çok büyük görevler düşüyor. Yaklaşık 7 aydır devam eden proje kapsamında kent genelinde 40 Down Sendromlu özel çocuğumuzun toplumla bütünleşik bir hayat kurmalarına destek olmak, toplumdan dışlanmalarının önüne geçmek için çalışmaları hayata geçiriyoruz. Çocukların özgüvenlerini ortaya çıkarmak, psiko-motor ve sosyo-motor gelişimlerine katkı sağlamak adına sanatsal ve sportif alanlarda çeşitli eğitimler veriyoruz. Bu panelimiz de proje kapsamında yaptığımız faaliyetlerden biridir" diye konuştu.
 
Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü'nden Prof. Dr. Ayşegül Ataman da yaptığı sunumda, panelin adını "Down ile Yaşamak" koyduklarını, çünkü bunun ömür boyu devam eden bir durum olduğunu kaydetti. Down Sendromu’nun tanımını yapan Ataman, bu durumun ortaya çıkışında anne ya da babanın kabahati olmadığını, bunun tamamen gen yapısı ile ilgili bir durum olduğunu söyledi. 20 yaş altı doğumlarda bin 700 doğumda bir risk olduğunu belirten Ataman, 45 yaş ve üzeri doğumlarda da bu riskin daha çok görüldüğünü dile getirdi.
 
Ebeveynlerin çocuklarının yetersizliğe sahip olduklarını öğrendiklerinde şok, inkar, inanmama, öfke, içerleme, pazarlık, depresyon, mutsuzluk ve kabul etmeme gibi durumlar yaşadığını ifade eden Ataman, "İnsanların bu durumu reddetme yerine kendilerinden farklı olanlara karşı tutum ve davranış değiştirmeleri doğru yöntemdir. Tutum değişikliği için de deneyim kazanmak büyük önem taşımaktadır. Günlük yaşamın öğrenilmesi, aile bireyleri arasındaki iletişimin geliştirilmesi, çevre ve okulla iletişim becerilerinin sağlanması, deneyim kazanmada en etkili yöntemlerdir" şeklinde konuştu.
 
Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü'nden Doç. Dr. Selda Özdemir ve Mustafa Kemal Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Şükran’ın Down ile Yaşamak konulu sunumlarının ardından sona eren panele; Gaziantep Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim, Sağlık İşler Daire Başkanı Muhtar Akyol, Down Sendromlu çocuklar ile aileleri katıldı.
 
11.07.2012 – İHA