*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Böbrek Hastalarında Diş Tedavisi  (Okunma sayısı 6018 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Böbrek Hastalarında Diş Tedavisi
« : Kasım 15, 2014, 11:37:30 ÖÖ »
Böbrek Hastalarında Diş Tedavisi



Böbrek hastaları ve diyaliz tedavisi görenler açısından ağız ve dişle ilgili tedaviler özel bir önem taşıyor. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Koçak Berberoğlu böbrek hastalarına
şu önerilerde bulunuyor:

“Enfekte dişler ve dişetleri ya da ağız içi ve çene kemiklerinde bulunan kistler, tümörler, gömük dişler, çürükler sistemik hastalığı olanların hastalıklarını ağırlaştırabilmektedir. Diş, dişeti ve çene kemiklerindeki enfeksiyon odaklarında bulunan mikro organizmalar, kan yolu, lenfatik yol, sinir yolu veya komşuluk yolu ile hastanın sistemik hastalığı nedeniyle hasar görmüş organlarında ikincil enfeksiyona neden olabilirler. Bu hastalarda profaktik antibiyotik tedavisi altında işlem yapılması uygun olacaktır.

 

. Kronik böbrek yetmezliği olanlarda kısa seanslarla ve böbrek dokusuna toksik reaksiyon göstermeyecek lokal anestezik maddeler kullanılarak işlemler yapılabilir.
 
. Hastanın ağzındaki enfeksiyon odakları kaldırılmalıdır. Bu hastalarda kanama problemi ve hipertansiyonda olabilir. Bu grup hastalarda dikkat edilecek konuları göz önünde bulundurmalı, tek seansta uzun işlemler yapılmamalıdır. Hastaya belirli aralıklarla randevu verilmeli ve tedavi planlaması yapılarak en acilden hafife doğru işlemleri bölünerek yapılmalıdır.

. Kronik böbrek yetmezliği olanlarda hastayı yormadan ve tansiyonunu etkilemeyecek lokal anestezik madde kullanılmalıdır. Böbreklerde toksisite oluşturmayan anestezi seçimi de önemlidir.

. Böbrek transplantasyonu yapılacak hastaların önceden ağızdaki bütün enfeksiyon odakları uzaklaştırılmalı, ağız hijyeni maksimum hale getirilmelidir.

. Böbrek diyalizi gören hastalarda diyalizin ertesi gün ağız içi işlemleri yapılabilir. 

. Diyaliz günü veya hemen öncesinde ağız tedavilerinden kaçınılmalıdır.”

Not: Bu haber sagligimicinhersey.com dan bilgi edinilmesi üzere alınmıştır