*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelliler Tarafından Erişilebilir Restoran New York’ta Açıldı  (Okunma sayısı 2736 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Engelliler Tarafından Erişilebilir Restoran New York’ta Açıldı



New York’ta yeni bir restoran olan Contento, hem engelliler tarafından hem de engelliler için tasarlandı.

New York City’deki yeni bir restoran olan Contento’da, barın yarısı yeterince alçak olduğundan tekerlekli sandalyedeki insanlar barmenin beceriksizliği ya da partilerinin geri kalanı onlara bakmak zorunda kalmadan hemen gelip bir içki ısmarlayabilirler.

Tekerlekli sandalye kullanan restoranın içecek direktörü Yannick Benjamin, tipik bar kurulumlarından “Oldukça sinir bozucu bir güç dinamiği var” dedi. “Sana bakıyorum ve boynumu zorlamam gerekiyor.”

Ama yeni barında durum farklı olacak. “Şimdi aslında birbirimize göz göze bakıyoruz” dedi.


Tekerlekli sandalye kullanan restoranın içecek direktörü Yannick Benjamin.

Perşembe günü Doğu Harlem’de açılan restoran hem engelliler tarafından hem de engelliler için tasarlandı . (Benjamin’in iş ortağı George Gallego da tekerlekli sandalye kullanıyor.) Masalar arasındaki boşluk tekerlekli sandalyelerin geçebileceği kadar geniş; menüde görme engellilerin telefonlarıyla okutabilecekleri bir QR kodu var ve menü sesli olarak okunuyor; banyo, örneğin bir kat merdiven çıkmak yerine restoranla aynı kattadır.

TODAY Food’a konuşan Benjamin, “Önemli olan, engelli herkesin buraya özgürce ve rahat bir şekilde girebilmesidir” dedi.

Fikir, 25 yaşındayken bir araba kazası geçirdikten sonra restoranlarda gezinmek için kendi mücadelelerinden ilham aldı.

O sırada New York’ta iki lüks restoranda sommelier olarak çalışıyordu. Bir gece eve giderken West Side Otoyolunda suda yüzerek bir ağaca çarptı.

43 yaşındaki Benjamin, “Vücudumun her tarafında bu inanılmaz, tuhaf duyguyu hissettim, neredeyse bu tür bir manyetik çekim – tıpkı buzdolabını çekerken olduğu gibi” dedi. ‘Aman Tanrım, bacaklarım kıpırdamıyor.'”

Benjamin kendini arabadan çıkarmayı başardı ve yardım gelene kadar orada bekledi.

“Yağmur yağıyordu” dedi. “Soğuk bir yağmurdu. Yukarıya baktığımı hatırlıyorum, sadece bıkmış ve yenilmiş hissediyordum. O anda, başıma gelen her şeyin ciddi sonuçları olacağını biliyordum.”

Belden aşağısı kalıcı olarak felçli kaldı.

O zamana kadar Benjamin’in hayatı restoranlar etrafında dönüyordu. Babası ve amcası restoranlarda çalıştı. Sunuculuk ve ardından sommelier olmak, bildiği tek hayattı – ve erkenden seçtiği bir hayattı.

“Rehber danışmanım, ‘Ne? Hayatının geri kalanında garson olmak mı istiyorsun?’ Bunu anlayamazdı,” dedi.

Ancak geçirdiği kazadan sonra, bir restoranda tekerlekli sandalye ile çalışmanın ne kadar zor olacağını çabucak anladı. Fazla kalifiye olduğu iş görüşmelerine gitti ama yine de şansını deneyecek bir restoran bulamadı.

Benjamin, “Aslında kazara cc’lendiğim bir e-posta gördüm, birisi İK müdürüne ‘İyi bir adam, çok yetenekli ama tekerlekli sandalyede – işe yaramayacak’ dedi” dedi.

Sonunda, çoğunlukla zihnini meşgul etmek için bir şarap dükkanında ücretsiz olarak çalışan bir işe girdi. Sommelier yarışmaları yaptı ve sonunda New York’ta erişilebilir bir restoranda sommelier olarak iş bulmasına yardım eden biriyle tanıştı. Ancak yıllar boyunca Benjamin kendi restoranına sahip olmanın hayalini kurdu: kendisinin ve tekerlekli sandalyedeki ve engelli diğer insanların özgürce ve endişe duymadan dolaşabilecekleri bir yer.

Engelli insanlar için sadece bir restorana gitme fikri bile endişe yaratabilir.

“Bir restoranı arayıp erişilebilir olup olmadığını sorarsam ve evet derlerse, oraya giderim ve bir rampa kurmaları ve büyük bir anlaşma yapmaları gerekir ya da taşınmanız gerekir, ya da söylerler. banyoya giriyorsunuz ama sonra oraya gidiyorsunuz ve banyoda tutunma kolları var ama belki de gerçek kapı (tekerlekli sandalye için) yeterince geniş değil” dedi. “Bu gerçekten sönük ve inanılmaz derecede utanç verici olabilir.”

Veya kör veya görme bozukluğu olan kişilerde menü kodu bulunmayabilir.

Benjamin, “Kör olduğunuzu ve biriyle ilk kez tanıştığınızı hayal edin” dedi. “Mümkün olduğunca bağımsız görünmek istiyorsunuz. O kişiye gezinme konusunda ne kadar iyi olduğunuzu göstermek istiyorsunuz, ancak onlarda (menü kodu) yok. Veya bir iş ilişkisi kurmaya veya bir iş ilişkisini kapatmaya çalışıyorsunuz. biriyle hesap açın ve onlardan menüyü size okumasını istemeniz gerekiyor.”

Benjamin, insanların metni yüksek sesle okuyan bir uygulamaya tarayabilecekleri QR kodları gibi ayrıntıların “yapılmayan uzun bir yol kat edebilecek küçük değişiklikler” olduğunu söyledi.

Benjamin’in Peru havasına sahip yemekleri olan sıradan bir yer olarak tanımladığı Contento, bunu değiştirmeyi umuyor. Benjamin’in akıl hocalarından biri olan Gallego’nun sonunda restoranları olacak yer için mükemmel alanı bulması üç yıldan fazla oldu. Artık iş ortaklarına dönüşen arkadaşlar nihayet halka açılmaya hazır.

Benjamin, erişilebilirlik için ödedikleri ayrıntıların çok önemli olduğunu biliyor, ancak restoranlarının insanları engellilere nasıl davrandıklarını yeniden düşünmeye teşvik etmesini de umuyor.

“Bazen empati eksikliği oluyor” dedi. “Restoranlara gidenlere hep engellileri acele etmemelerini söylerim çünkü sürekli aceleye geliyorlar. Bazen biraz daha yavaş çalışıyorlar. Hazırlanmaları biraz zaman alıyor. Onlara bir şans verin. Siz Restoranınıza gelmelerinin ne kadar sürdüğünü bilmiyorum, bu yüzden biraz takdir gösterin ve biraz sabır gösterin.”

Today.com


ETİKETLER Contento RestoranEngelliErişilebilirGörme EngelliNew YorkQR KodSesli MenüTekerlekli SandalyeYannick Benjamin dilediğim ama duyduğum Sözler var Hiç bir şeye hic bir zaman isyan etmeyen sınıyor ama merhametini de esirgemiyor,buna da var