*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat  (Okunma sayısı 6758 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat
« : Kasım 04, 2013, 02:00:53 ÖS »
Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat



Özel günlerimiz, farklı besinleri tüketme isteğimiz, bayramlarımız ve doğum günlerimiz hep olacak.

Önemli olan bu günlerde tükettiklerimizle genel yaşamımızda dengeyi sağlayabilmiş olmamız aslında. Yoksa elbette bayramlarımızda 1-2 dilim baklava yememizin hiçbir sakıncası yok,1-2 kilo olmadığı sürece. Ölçülü davrandığımız sürece yediklerimiz bize zarar vermeyecektir.

Her daim sağlıklı olmak ve sevdiklerimizle uzun bir ömrü paylaşmak kendimize ve sevdiklerimize vereceğimiz en büyük bayram hediyesi.

Ramazan sonrası beslenme

Ramazan ayı boyunca değişen yemek düzeni ve besin seçiminde oluşan farklılıklar ile oruç tutma sonrası psikolojik olarak bayramda aşırı yemek yeme eğiliminin olması, birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilmektedir.

Oruçla beraber azalan öğün sayısı ve bir defada aşırı yemek yeme yada yetersiz beslenme durumları sonucunda kişinin metabolizmasında yavaşlama olacaktır. Bu nedenle Ramazan sonrası normal beslenme düzenine geçerken daha dikkatli ve dengeli beslenmek gerekmektedir. Bir aylık orucun ardından bayramda aşırı yemek yeme, yavaşlayan metabolizma nedeni ile bize vücutta depolanan yağlar olarak geri dönecektir.

Bunun yanında dikkatsiz ve aşırı beslenme; gaz sıkıntısı ,hazımsızlık, mide bulantısı, tansiyon yükselmeleri ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açabilir.

Öğle kuvvetli, akşam hafif yiyin

Bayramda sabah kahvaltısı ve öğle yemeğini kuvvetli ve akşam öğününü son derece hafif (ızgara/ salata yada sadece çorba ile geçirmek gibi) yapmanız dengenizi yeniden kurmanızda fayda sağlayacaktır.

Ya yemeğe davetliysek

1) Yemekten bir saat önce hafif bir şeyler yiyin; bu yoğurt veya bir elma olabilir.Yemekten önce gelen zeytinyağı veya tereyağını görmezden gelin, ekmeğe sürmeyi veya bandırmayı hiç düşünmeyin. Hatta hiç getirmemelerini istemeniz daha doğrudur.

2) Yemekten önce bir bardak su için ve yemeğe salata ile başlayın.

3) Ana yemekten önce ince gelecek olan meze veya ara sıcaklardan sebze olanlarını tercih edin veya bunları yemeden ana yemek gelinceye kadar bekleyin.

4) Et yemeklerinin yanında mutlaka sebze yiyin.

5) Yemeğin sonunda tatlı değil meyve yemeye çalışın.

ÖNERiLER

1. Bayramda sayıca az öğünler ile yüklemeler yapmak yerine az az sık sık besleniniz.

2. Ramazan ayı boyunca azalan sıvı alımı sonucunda vücutta oluşan su kaybını telafi etmek amacı ile bol miktarda sıvı tüketiniz.

3. Ramazan boyunca oluşan öğün düzensizliğinin meydana getirdiği sonuçlardan birisi de kabızlık problemidir. Bu nedenle Ramazan sonrası posalı besinlerden zengin besleniniz. Bol miktarda meyve ve sebze tüketerek ve kepekli ürünleri tercih ederek bunu yapabilirsiniz.

4. Kızartma, kavurma, hamur işleri gibi kalorisi yüksek ve mideyi zorlayabilecek besinler yerine; bu dönemde daha hafif ve pişirme yöntemi haşlama ızgara tarzında olan besinleri tercih ediniz.

5. İkram amaçlı sunulan her tatlıyı kabul etmeyiniz. Aralarında en hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih ediniz. Hamur tatlılarından yemek zorunda kalırsanız miktarını az tutunuz.

6. Ramazan sonrası artan kahve ve çay tüketimi aşırı miktarlarda alındığında uykusuzluk, mide problemleri ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilir. Bu tür içecekleri dikkatli tüketiniz. Yine aynı şekilde fazla miktarlarda tüketilen çikolata da benzer problemleri yaratabilir.

7. Tek yönlü beslenmek yerine tüm besin gruplarından (süt-yoğurt-et-sebze-meyve yağ gibi) yeterli ve dengeli miktarlarda alarak besleniniz.

8. Diyabet hastaları, kalp hastaları, mide hastaları, tansiyon hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastaların ise varolan diyetlerini bozmamaları gerekmektedir.

RENKLi BiR TARiF

Şekersiz olarak pişirilmiş elma, şeftali gibi meyvelerin üzerine bir miktar pekmez, ceviz ve tarçın koyarak bayram için dengeli, vitamin-mineral değeri yüksek ve zararsız bir tatlı hazırlayabilirsiniz. Yanına da 1-2 top sade dondurma koymanın kime ne zararı olabilir ki?

Bayramda özellikle tam tahıllı ekmek yiyelim!

Tam buğdaydan yapılmış ekmekte daha fazla vitamin ve mineraller vardır. Tam tahıllar şeker hastalığına karşı koruyucudurlar ve kalp hastalığı görülme riskini azalttıkları gibi bağırsakları daha iyi çalıştırarak kabızlığı önler.

Sağlıklı seçim tavsiyeleri

*Beyaz ekmek, pasta ve kurabiye yerine bir dilim tam buğday ekmeğinin üzerine az reçel sürüp yiyebilirsiniz.

*Bembeyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, çavdar veya kepekli ekmek yiyin. Kahvaltı gevreği yerine müsli yiyin.

*Hamur işi tatlıları, kek veya pasta yerine meyveli yoğurt ya da sütlü tatlı yiyin.

*Kraker yerine dilimlenmiş havuç, biber yiyin.

*Şeker ve şekerli besinler yerine kuru üzül, kuru kayısı, kuru meyve yiyin.

*Hazır meyve suyu yerine, ayran, kefir, süt,maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu için.

*Aralarda yanınızda taşıyacağınız bademden 10-15 adet tüketmek denge sağlar. Bu şekilde kan şekeriniz dengeli olacaktır.

BiLiYOR MUYDUNUZ?

Ramazan Bayramı’nda sık tüketilen şeker ve çikolata diş çürüklerini artırabilir. Şeker yedikten sonra alınan bir parça peynir diş çürüğü oluşumunu azaltacaktır.

UZMAN DİYETİSYEN BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ


Etiketler :histiyosistozlar 1-Hafif 5 2-Orta 10 3-Şiddetli    20 Kutanöz Mastositozis 1-Mastositoma 5 2-Ürtikerya pigmentoza, makulopapüler varyant ve Telenjektazia Makularis Eruptiva Perstans 10 3-Diffüz kutanöz mastositoz   20 XIV. MİKROBİAL AJANLARA BAĞLI DERİ HASTALIKLARI Lepra, Kutanöz