*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Antalya'da Engellilere Köpekle Terapi ile Rehabilitasyon Dönemi  (Okunma sayısı 1118 defa)

Çevrimdışı bizdevariz.net

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • İleti: 418
Antalya'da Engellilere Köpekle Terapi ile Rehabilitasyon Dönemi



Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, atla terapi ve aquaterapi'den sonra köpekle terapi uygulamasına başladı. Hayvanlarla yapılan terapilerin son derece olumlu etkilerinden sonra büyükşehir belediyesi, serebral palsi, otistik, bedensel engelli hastaları köpekle tedavi ediyor. Duyu bütünleme alanında eğitim alan uzman fizyoterapistler ve eğitimli köpekler eşliğinde seansa katılan çocuklarda duygusal ve fiziksel alanlarda olumlu gelişmeler kaydediliyor.

ENGELLERİ HAYVANLAR İLE AŞIYORLAR

Duyu organlarında duyma, koklama, tatma, görme, hissetme ile ilgili denge problemi yaşayan çocuklar, hayvanlar sayesinde engelleri aşıyor. Dokunma problemi yaşayan, yemek yemek istemeyen bir çocuk, köpek ile terapiden sonra yemeğe başlıyor, diğer nesnelere kolaylıkla dokunabiliyor. Tamamen ücretsiz olan köpekle terapi seanslarından yararlanacak çocukları, okulda görevli fizyoterapistler ve özel eğitim öğretmenleri belirliyor.

"TERAPİ UZMANLAR TARAFINDAN YAPILMALI"

Fizyoterapist Jacqueline Clara Altan, merkezde verilen terapi hakkında bilgi verdi. Terapinin duyu bütünleme alanında eğitim almış biri tarafından verilmesi gerektiğine değinen Clara Altan, "Duyu organlarında denge problemi yaşayan çocukların kimisi dokunmak istemiyor, kimisinin sürekli midesi bulanıyor, kimisi de yemek yemek istemiyor. Özellikle otistik çocuklarda bu sorunu çok fazla yaşıyoruz" dedi.

"KÖPEĞE DOKUNMAK İYİ GELİYOR"

Otistik çocuklarda görülen sorunlarda köpeklerin destek olduğunu söyleyen Altan, "Mesela hastamızla beraber köpeğe yemek yediriyoruz. Dokunmak çocuklara çok fazla uyarı veriyor. Köpeğe alışınca başka şeylere dokunması daha kolay oluyor. Meyvelere dokunamayan çocuklar, yaptığımız terapi sonrasında meyve yemeye başlıyor. Köpek, hastaları motive ediyor. Denge olmadığı için en küçük bir yüksekliğe çıkamayan çocuklar, köpeğin çıkığını görünce, köpek çıkabiliyor ben de çıkabilirim diyor. Konuşma problemi olan çocuklar da ise, köpeğe verdiğimiz komutlardan etkileniyor. O da komut vermek istiyor ve konuşmaya başlıyor" dedi.

12.07.2016 - İHA