*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Özürlü Çocuklara At Üstünde Terapi Hizmeti  (Okunma sayısı 2384 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Özürlü Çocuklara At Üstünde Terapi Hizmeti
« : Ağustos 12, 2011, 04:59:02 ÖÖ »


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) özürlü bireylere her alanda destek olmaya devam ediyor.

Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), özürlü bireyler için geliştirilmiş rehabilitasyon yöntemlerinden biri olan atla terapi hizmetini, Büyükçekmece,  Riva Göllü Köyü ve Sarıyer’de bulunan terapi merkezlerinde özürlü çocukların hizmetine sunuyor.

İSÖM tarafından Türkiye’de ilk olarak 2008 yılında Florya Özürlüler Yaz Kampı’nda uygulamaya başlanan atla terapi; binicilikle, çocukların duygusal devinimlerini, konsantrasyonlarını, duruş, denge ve kas yapılarını geliştiren bir terapi yöntemidir.  Fiziksel özürlü ve bilhassa serebral palsili çocuklar için duyuşsal katkılarla beraber atın çok boyutlu hareketlerinden faydalanılarak kas gerginliklerinin azaltılması ve duruş bozukluklarının giderilmesini sağlayan, denge fonksiyonlarını geliştiren destekleyici bir terapi yöntemidir. 

İSÖM, İstanbul genelinde 3 binicilik merkezinde terapi hizmeti sağlıyor.

İstanbul’un 23 ilçesinde bulunan İSÖM Merkezlerine kayıtlı Cerebral Palsi, Otizm, mental retardasyon, spina bfida, kas hastalıkları, öğrenme bozuklukları,  psikomotor gelişim gerilikleri, işitme özürlü ve benzeri özre sahip 7-15 yaş arasındaki özürlü çocuklar, İSÖM bünyesinde çalışan uzman fizyoterapistler ve uzman psikologlar tarafından değerlendirmeye alınmakta ve bu değerlendirme neticesinde atla terapiye cevap verebilecek özürlü çocuklar titizlikle seçilmektedir. Seçilen çocukların kapasite ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak fiziksel ve ruhsal açıdan gelişimleri için fizyoterapistler tarafından kendilerine özel olarak atla terapi programı hazırlanıyor ve profesyonel binicilik eğitmenleri tarafından seanslara alınıyorlar.

İSÖM ALO 153-3 Ulaşım Servisiyle Binicilik Tesislerine götürülüyorlar.

Hazırlanan atla terapi programları kapsamında haftanın belirli günlerinde Riva Göllüce, Büyükçekmece ve Sarıyer’de bulunan binicilik tesislerine İSÖM Alo 153-3 ulaşım araçları ile götürülen özürlü çocuklara,  İSÖM hemşireleri refakat ediyor.

Atla Terapi tesislerinde, özürlü çocuklar seansa hazır olduktan sonra fizyoterapist gözetiminde profesyonel binicilik eğitmenleri tarafından 30’ar dakikalık periyotlarla atla terapi seansları uygulanıyor.

Seanslara özürlü çocuğun atla tanışması, dostluk kurması ve atı tımarlaması ile başlanılıyor. Özürlü çocuğun atla tanışması ve dostluk kurmasının ardından özürlü çocuğun fizyolojik ve bilişsel gereksinimine göre beden kaslarını güçlendirecek ve ruhsal açıdan kendisini rahatlatacak ata binme ve hareket egzersizleri uygulanarak, özürlü çocuğun bilişsel, duyuşsal ve psikomotor becerileri kazanması, geliştirmesi sağlanıyor.

2008 Yılından Günümüze 7 bin 200 Seans Atla Terapi Uygulandı.

2008 yılından günümüze yaklaşık olarak 7 bin 200 seans atla terapi hizmeti verildi. 2011 yılı için de 2400 seanslık atla terapi hedefiyle İSÖM, özürlü çocuklara rehabilitasyon desteği sunacak.

11.08.11 – Yaşadıkça