*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Okula Gitmeyen Engelli Çocuk Kalmayacak  (Okunma sayısı 7375 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
Okula Gitmeyen Engelli Çocuk Kalmayacak
« : Şubat 22, 2011, 12:11:35 ÖÖ »


Milli Eğitim, okumak için sıra bekleyen 20 bin engelliye 20 okul ve özel sınıflar açacak. Öğrencileri tek tek tespit edip, e-okul sisteminden eğitimlerini adım adım izleyecek. Çalışmanın bir yılda tamamlanması bekleniyor.

Akranları okula giderken eğitim hakkından mahrum kalan binlerce engelli öğrenci için milat niteliğinde adımlar atılıyor. Zaman'ın 'Eğitim için başvuran engelliye şok cevap: 5 yıl sonra sıra gelir!' başlığıyla duyurduğu sıkıntıya Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu el koydu. Derslik yokluğu nedeniyle ailesiyle başka bir şehre göç eden 15 yaşındaki Meryem'in yaşadıklarını artık hiçbir engelli çocuk yaşamayacak. Benzer durumdaki 20 bin öğrenci, ülke genelinde açılacak özel eğitim sınıfları ve 20 okul sayesinde 1 yıl içinde eğitime kavuşacak. Okul çağındaki engellileri tek tek tespit eden bakanlık, e-okul sistemine uygulayacağı modülle, engellilerin eğitimini adım adım takip edecek. Kimin okula gitmediğini sistemden anında görüp harekete geçecek. Bu konuda ilk somut adım 4 bine yakın engellinin sıra beklediği İstanbul'da atıldı. 2. dönemin başlamasıyla birlikte 204 özel eğitim sınıfı ve 3 okul açıldı. Milli Eğitim'e başvurup da okula gidemeyen engelli kalmadı.

Okul çağında eğitim alamayan engelliler için devlet, İstanbul, Ankara ve Bingöl'ün de aralarında bulunduğu 11 şehre 1 yıl içinde engelli okulları yapacak. 2011-2012 eğitim yılının başında okula gidemeyen engellinin kalmayacağını belirten bakanlık yetkilileri, en çok engellinin okul sırası beklediği İstanbul'da hummalı bir çalışma yürütüyor. İkinci dönemin başında 3-6 yaş grubuna 48, 6-14 yaş grubuna da 156 özel eğitim sınıfı açan bakanlık, bu sınıflarda görev yapacak 404 öğretmen atadı. Ayrıca ikinci dönemin başında Ataşehir, Beykoz ve Bağcılar'da açılan 3 engelli okuluyla, İstanbul'da okula gidemeyen engelli kalmadı. Yetkililer henüz devlete eğitim için başvurmamış engellilerin varlığından hareketle gerekli görülürse önümüzdeki yıl 3 okulu daha faaliyete geçirecek. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Kumkapı'daki ek hizmet binası, Büyükçekmece ve Kâğıthane Tınaztepe İlköğretim Okulu'nun ek binası da engelliler için ihtiyaç duyulduğu takdirde eğitime başlayacak. Okuma imkânı bulamayan engellilerin tespiti için harekete geçen eğitimciler, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde İstanbul'u Anadolu ve Avrupa yakası olarak iki bölgeye ayırarak 39 ilçede engelli öğrenci arıyor.

Sırada bekleyen öğrencilerin kayıtlarını tek tek kontrol eden yetkililer, Rehberlik Araştırma Merkezlerindeki (RAM) kayıtlarla okullardaki kayıtları karşılaştırıp, eğitim dışında kalan engellileri okula kazandırmaya çalışıyor. Yaşanan gelişmeleri engelli eğitiminde milat olarak niteleyen yetkililer, yeni kurulan sistemle engelli çocuğun MEB'e başvurduktan sonra eğitimine başlayıp bitirene kadar takip edileceğini belirtiyor. Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde faaliyete geçecek e-okul 'Özel Eğitim Modülü' ile engellilerin eğitime erişimi de anında kontrol edilecek. Sorun olan bölgelere anında müdahale edilecek. Engelliler için bazı okullarda alınan yemek paraları da yeni dönemde tarih oluyor. Bakanlığın tüm engelli okullarına tahsis ettiği yemek ödeneği ile engelliler bir yükten daha kurtulmuş oldu. Okullara gönderilen "Engellilerden yemek parası almayın" talimatıyla engelli öğrencilerle birlikte bekleyen veli ve refakatçiler de bu yemekten yararlanacak.

Türkiye'nin tek engelliler kompleksi Bursa'da açıldı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından geçtiğimiz ay hizmete açılan Yıldırım Belediyesi Hacı Mehmet Zorlu İş Okulu, Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Türkiye'de alanındaki ilk kampüs olma özelliğini taşıyor. Zihinsel engelli ve otistik çocukların eğitim göreceği kompleksten 7-21 yaş arası özel eğitim ihtiyacı olan ağır ve orta düzey zihinsel engelli öğrenciler yararlanacak. Mezunlara eğitim ve uygulama okulu diploması verilecek ve ortaöğretime devam hakkı sağlanacak. Öğrencilerin toplumsal hayata kazandırılmasının temel prensip olarak belirlendiği okulda sosyal etkinliklere ağırlık veriliyor. Bilgisayar laboratuvarı, iş atölyeleri ve spor salonunda yapılan çalışmalarla bir yandan öğrencilerin iyi zaman geçirmesi temin edilirken, diğer yandan da el becerileri geliştiriliyor. Bursa Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, kampüsün engellilerin durumuna göre eğitim imkanı sağladığını dile getirdi. Gülsar, "Kampüs içerisindeki okullarda zihinsel engelli çocuklar anaokulundan itibaren, ömür boyu eğitim alabilecek. Türkiye'de böyle bir kompleks yok." dedi. Okulun yapımı için 12 milyon lira harcayan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise kendisinin de bir eğitimci olması sebebiyle belediye olarak bu tür çalışmalara sürekli destek verdiklerini belirtti.

20.02.11 – Zaman