*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 11 Ekim Dünya Görme Gününde Dünyagöz Uyarıyor  (Okunma sayısı 1264 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 20661
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • MeLLeSeFeRi.com
11 Ekim Dünya Görme Gününde Dünyagöz Uyarıyor
« : Ekim 14, 2012, 01:01:35 ÖS »


Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada 45 milyon görme engelli var. Uzmanlara göre, bu sayının yüzde 80'i tedavi ile önlenebilirdi.
 
Zira katarakt nedeniyle yaklaşık 23, glokom nedeniyle 4.5, makula dejenerasyonu nedeniyle 3 milyon insan görme yetisini kaybetti. Dünyagöz Hastaneler Grubu, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı'nın öncülüğünde her yıl ekim ayının ikinci Perşembe gününe atfedilen Dünya Görme Gününe dikkat çekti.
 
Katarakt, yaşlılığa bağlı makula dejenerasyonu, sarı nokta gibi önlenebilir göz hastalıkları nedeniyle her yıl binlerce insan görme yetisini kaybediyor. Dünyada ise tablo çok daha düşündürücü. Görme engelli 45 milyon insanın yüzde 58'i yaşlılık ve şeker veya A vitamini eksikliğinin neden olduğu hastalıklar sonucu görme yetisini kaybediyor.
 
Dünya Sağlık Örgütü'nce belirlenen 11 Ekim Dünya Görme Günü'nün göz sağlığının önemine dikkat çekme konusunda büyük rolü olduğunu söyleyen Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Kazım Devranoğlu, önlenebilir körlüklerin önüne geçmek için düzenli göz muayenesinin şart olduğunu söyledi.
 
Türkiye'de 78 bin çocuk görme engelli
 
Türkiye'de 78 bin çocuğun görme engelli olduğunu hatırlatan Devranoğlu, 35 milyon insanın ise gözlük kullanma ihtiyacı duyduğunun altını çizdi. Göz muayenesi ve sağlığının her yaş için gerekli olduğunu belirten Devranoğlu, sözleri şöyle sürdürdü: "60 yaş üzerinde görülen katarak, makula dejenerasyonu, sinsi ilerleyen glokom, sigaranın neden olduğu sarı nokta gibi hastalıklar basit göz muayeneleriyle teşhis edilebiliyor. Ancak teşhis edilmediği takdirde bu hastalıklar sebebiyle görme yetisi kayboluyor. Katarakt gibi bazı hastalıklar sonrası oluşan görme kayıpları ameliyatla giderilebiliyor. Tabi bu hem maliyetli hem de her ne kadar teknoloji ilerlemiş olsa da zahmetli bir yöntem. Çok daha kolay olan, yılda bir kez göz muayenesinin yapılmasıdır."
 
Gelişmiş ülkelerde göz muayenesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Devranoğlu, görme engelli insanların yüzde 90'ının az gelişmiş ülkelerde yaşadığına dikkat çekti. Devranoğlu, "Afrika'da 7 milyon, Çin de 8 milyon, Hindistan da 10 milyon görme engelli insan yaşıyor. Ne yazık ki pek çoğunun nedeni, zamanında teşhis ve tedaviyle önlenebilecek göz hastalıklarından kaynaklanıyor. Ülkemizde de göz sağlığına ne yazık ki önem verilmiyor" dedi.
 
100 milyon insan kör olmaktan kurtulacak
 
Devranoğlu, Dünyagöz Hastanelerinin de destek verdiği Dünya Sağlık Örgütü'nün Vision 2020 Programı çerçevesinde yürütülen çalışmalarla dünyada 100 milyon insanın kör olmasının önlenebileceğini duyurdu. Devranoğlu, "Dünyagöz Hastaneleri de önlenebilir körlüğün temel nedenlerini kontrol altına almak, uzman doktorların ve diğer personelin eğitimine ağırlık vererek ve uygun teknoloji kullanarak görme kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyor" dedi.
 
11.10.2012 - Haberler