Biz de Varız

HABER MERKEZİ => HABER MERKEZİ => EĞİTİM HABERLERİ => Konuyu başlatan: melleseferi - Haziran 10, 2011, 02:51:07 ÖS

Başlık: Tarihi Hamamda Kurs Görüp Hayata Bağlanıyorlar
Gönderen: melleseferi - Haziran 10, 2011, 02:51:07 ÖS
(http://www.yasadikca.com/Client/Image/Upload/Article/hamam.jpg)

Sosyal hayatın dışında kalan engelliler düzenlenen çeşitli kurslarla topluma kazandırılıyor

Sosyal hayatın dışında kalan engelliler düzenlenen çeşitli kurslarla topluma kazandırılıyor. Osmanlı Sultanı ikinci Murad tarafından 1426 yılında yaptırılan Muradiye Hamamı, restore edildikten sonra engellilerin hizmetine sunuldu. El sanatları, takı tasarım ve kuaförlük eğitimi alan engelliler, bir taraftan meslek öğrenip iş hayatına atılırken, aynı zamanda da evlerinden dışarıya çıkıp toplumla kaynaşma fırsatı buluyor.

Muradiye Özürlüler Eğitim ve Kültür Merkezi Sorumlusu Günseli Altınoğlu, merkezde engelli vatandaşların hem sosyalleşmesine, hem de meslek edinmelerine zemin hazırladıklarını kaydetti. Kursların ücretsiz verildiğini dile getiren Altınoğlu, mezun olan öğrencilerin farklı alanlarda iş hayatına atılmasının sevincini yaşadıklarını söylüyor. Kursiyerlerden Ece Şenyüz, gezmek için geldiği merkezde kuaförlük öğrenmeye başladığını, eğitimin tamamlanmasının ardından kendi dükkanını kuracağını belirtiyor.     

Merkeze komşularının tavsiyesi ile geldiğini anlatan Hilal Özokumacı da, “Burada saç ayırma, fön çekme ve diğer işlemleri öğrendim. Eğitimim sonunda kuaför salonunda çalışacağım.” diyor. Şu ana kadar 3 engelliyi kuaför olarak mezun ettiklerini dile getiren kuaförlük kursu öğretmeni Serap Soner ise öğrencilerin kursun ardından çıraklık eğitim merkezinde kalfalık ve ustalık sınavına kalarak diploma alabildiklerini kaydediyor.

“Engelliler, Hayata Kurslarla Bağlanıyor”

Osmangazi Belediyesi'nce restore edilerek Bursa Valiliği'ne devredilen Muradiye ll. Murat Hamamı, Bursa Valiliği Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı İktisadi İşletmesi 'Özürlüler Eğitim ve Kültür Merkezi' olarak hizmet veriyor. Tarihi hamamda açılan kurslarla engelli vatandaşlar hem hayata bağlanıyor, hem de meslek ediniyor. Geçen Haziran ayında açılan el sanatları, takı tasarım, İngilizce ve Türk İşaret Dili kursunun ardından, başlatılan kuaförlük kursu engelliler için yeni umut oldu.

Muradiye Özürlüler Eğitim ve Kültür Merkezi Sorumlusu Günseli Altınoğlu, merkezde özürlülere yönelik eğitim verdiklerini belirtti. Altınoğlu, eğitim ile engelli vatandaşların hem sosyalleştiğini, hem de meslek edindiklerini kaydetti. Fazla tanınmamaktan yakınan Altınoğlu, şunları söyledi: “Bütün özürlü arkadaşlarımız ve vatandaşlarımızı bekliyoruz. Mutlaka bütün özürlü arkadaşlara yönelik verilecek bir eğitim ve kurs vardır.”

Muradiye Özürlüler Eğitim ve Kültür Merkezi'nde eğitimlerin ücretsiz verildiğini anlatan Altınoğlu, malzemelerin ise yine vakıfça ücretsiz karşılandığını söyledi. Altınoğlu, merkezde yapılan faaliyetlerde elde edilen gelirin de giderler için kullandığını bildirdi. Eğitim sonunda kursiyerlere verilen sertifikanın iş bulmalarına yardımcı olduğunu söyledi.

Kuaförlük, takı tasarım ve ahşap boyama ve resim kurslarının devam ettiğini belirten Altınoğlu, zaman zaman değişik kursların düzenlendiğini sözlerine ekledi.

“Engeliler Eğitim Alıp Kuaför Oluyor”

Kuaförlük kursu öğretmeni Serap Soner bir yıldır eğitmenlik yaptığını ifade etti. İlk dönemde 3 mezun verdiklerini, şu anda ise 2 öğrencisinin bulunduğunu aktaran Soner, “Bu öğrencilerimiz 1 ay sonra mezun olacak. Çıraklık eğitim merkezinde kalfalık ve ustalık sınavını başarılı geçerse, diploma alıp kendi işyerini kurabileceği gibi başka yerlerde de çalışabilecek.” dedi.

Kursiyerlerin en önemli kazanımlarının sosyalleşmeleri olduğunu aktaran Soner, “Öğrencilerimiz normal kapasiteli olmadığı için dışarıda kendilerini anlatmakta zorluk çekiyor. Burada hem sosyalleşiyor, hem de kendilerine bir iş becerisi kazanıyorlar.” şeklinde konuştu. Soner, 24 dersten oluşan yaklaşık 6 aylık eğitim sonunda kursiyerlerin en azından bir kuaförün aynında çalışacak beceri kazandıklarını anlattı.

Merkezin herkese açık olduğunun altını çizen Serap Soner, “Buraya dışarıdan müşteri kabul ediyoruz. Saç kesimi ve fön için 5 lira alıyoruz. Özürlü vatandaşlara yüzde 50 indirim yapıyoruz. Piyasada saç kesimi 15-20 TL iken burada 5 lira. Paralar öğrenciler ve merkezin giderleri için harcanıyor.” ifadesini kullandı. Soner, özürleri yapacakları işe engel olmayacak herkese kapılarının açık olduğuna dikkat çekti.

“Kurs İle Kendimize Güvenimiz Geldi”

Kursiyerlerden Ece Şenyüz (19), tesadüfen merkezi öğrendiğini belirtti: “Gezi amaçlı geldiğim bu merkezi görünce kursa başladım. Çok memnunum.”

Mahallede düğüne giden arkadaşlarının saçına topuz yaptığını anlatan Ece Şenyüz, “Önceden kuaförlük bilgim yoktu, ancak düğüne giden arkadaşların saçına topuz yapıyordum. Onların 'kuaför kursuna git, kendini geliştir' sözü beni cesaretlendirdi. Ben de burada kursa başladım.” şeklinde konuştu.

Kurstan önce kendini boşlukta hissettiğini anlatan Şenyüz, şunları söyledi: “Lise bitince boşlukta kaldım. Kurs ile birlikte kendime güvenim geldi. Burada saç ayırma, fön çekme ve saç kesimi yapıyorum. Kursu bitirdiğim zaman bir kuaförün yanında çalışmak istiyorum. Çalışarak para kazanmak ve aileme yardımcı olmak istiyorum.”

Merkezde müşteriler ile çok güzel diyalog kurduğunu anlatan Şenyüz, “Burada çok güzel günlerimiz geçiyor. Çok iyi diyalog kurup, güzel vakit geçiriyoruz. Bir işe yaradığımı görüyorum. Bu imkanı bize sunan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kursiyer Hilal Özokumacı da merkeze komşularının tavsiyesi ile geldiğine dikkat çekerken, şöyle konuştu: “Kursa 6 aydır geliyorum. Burada saç ayırma, fön çekme ve diğer işlemleri öğrendim. Daha önce böyle bir bilgim yoktu. Burada çok güzel şeyler öğrendim. Eğitimim sonunda kuaför salonunda çalışacağım.”

Kurstan mezun olan Sefa Aydoğdu (22) ise şimdilerde acemiliğini akrabalarının yanında atmaya hazırlanıyor. Kursun kendine güven kazandırdığını bildiren Aydoğdu, şunları kaydetti: “Kurstan sonra hemen bir yerde çalışmaktan biraz korktum. Bu nedenle önce kuaför olan akrabalarımın yanında acemiliğimi atıp tecrübe kazanmak istiyorum. Ayrıca İş-Kur’a da müracaat ettim. Bana uygun bir iş bulap sürekli çalışacağım.”

Sefa Aydoğdu, tavsiye üzerine gittiği kursta çok faydalı bilgiler öğrendiğini belirterek, “Kursta çok güzel günler geçirdim. Öğretmenlerim beni çok başarılı buldu. İyi ki gitmişim.” ifadesini kullandı.

Merkeze müşteri olarak gelen Meltem Oğuz, merkezde ilk kez saç yaptırdığını aktardı. Oğuz, “Buraya arkadaşların tavsiyesi ile geldim. Çok güzel ve ucuz. Bundan sonra buraya geleceğim. Herkese tavsiye ediyorum.” diye konuştu.

10.06.11 – Star